Właściwości brukselki
Brukselka jest rośliną powszechnie uprawianą w Europie jako jadalne zielone warzywo. Warzywa te, które przypominają małą kapustę są zazwyczaj gotowane na parze i później dodawane do dań mięsnych, w tym tradycyjnych obiadów świątecznych.
To nie przypadek, że brukselka, podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, takich jak brokuły i kapusta, ma znany nieprzyjemny smak. Warzywa te są wypełnione wieloma utleniaczami, minerałami i witaminami, które nie przemawiają do naszych kubków smakowych. Ich oddziaływanie na resztę ciała jest jednak znaczące.
Korzyści z brukselki
Bogata w niezbędne witaminy - jedna porcja brukselki (pół szklanki) dostarcza nam 20 niezbędnych witamin, w tym 48 miligramów witaminy C, ważnych przeciwutleniaczy, liczne witaminy z grupy B i 604 jednostek międzynarodowych witaminy A. Witamina A pomaga siatkówce oka w wykrywaniu koloru, natomiast zeaksantyna karotenoidy i luteina, których kiełki zawierają pomocny filtr światła, wspomagają siatkówkę, dzięki czemu nie jest narażona na ostre promieniowanie ultrafioletowe. Z tego powodu brukselka jest szczególnie polecana dorastającym dzieciom, a także dorosłym, którym pogarsza się wzrok.
Pół szklanki brukselki zawiera 78 mikrogramów witaminy K, witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach, która jest syntezowana przez rośliny i powszechnie spotykana w zielonych warzywach liściastych. Witamina K odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Stosowana jest na skórę w celu przyspieszenia gojenia ran i zmniejszenia obrzęku i pęknięcia. Niedobór witaminy K jest często związany z krwią, w tym z krwawieniem z nosa, ciężkim krwawieniem miesiączkowym i krwawieniem dziąseł.
Zobacz również:
Właściwości antyrakowe - zgodnie z Linus Pauling Institute, brukselki bogate są w glukozynolany, związki które należą do grupy fitochemikaliów o nazwie izotiocyjaniany. Glukozynolany są wykorzystywane w celu stymulacji apoptozy (proces zaprogramowanej śmierci komórki) w komórkach nowotworowych, a także w celu wyeliminowania potencjalnych związków rakotwórczych z organizmu.
Mimo to, badania opublikowane w wydaniu British Journal of Nutrition z 2003 r. wykazały, że gotowanie kiełków i innych warzyw kapustnych na zaledwie 9-15 minut zmniejszają ich całkowita zawartość glukozynolanów o 18-59 proc. W związku z tym, naukowcy zalecają gotowanie na parze lub smażenie z intensywnym mieszaniem, aby pomóc zachować im swoje właściwości w walce z rakiem.
Bogata w błonnik - z 6 gramów węglowodanów, znajdujących się w pół filiżanki brukselki, 2 gramy pochodzą z błonnika. Przeczyszczające właściwości błonnika są dobrze znane, ale także prowadzą do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, a nawet chronią nas przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2.
Kiełki zawierają dużą ilość cynku, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, manganu, jak również znaczną ilość protein.
Przygotowanie
Brukselki są niezwykle uniwersalne i istnieje wiele sposobów, aby ukryć ich nieprzyjemny smak. Można je marynować, podsmażać w bulionie czosnkowym lub przepłukać w oliwie z oliwek i podawać jako dodatek. Można zrobić „sałatkę z krzyżowych” z ciętych pędów i innych zielonych warzyw zmieszanych z sosem winegret, gotowanych ze słodkimi ziemniakami i świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, i rozmaryn.
Autor: Karolina Kuciel
Komentarze do: Właściwości brukselki (2)
Wtaminy w brukselce
1Brukselka z tego co wiem, to ma ich sporo ale nie ma żadnych rzetelnych informacji na internecie na ten temat ;/ Dlatego fajnie, że w końcu ktoś o tym pisze, po za tym, dziecko moje nie lubi warzyw, macie jakieś fajne po... pokaż całość
Zalety brukselki
1Uwielbiam brukselkę! Zawsze jak gotuję zupę warzywną to wyjadam wszystkie brukselki, dobrze przygotowane warzywa są naprawdę smaczne więc uważam że warto je jadać! A co do artykułu to prosto i przejrzyście napisane. Wszy... pokaż całość