Właściwości truskawek
Jeśli w twojej diecie nie ma truskawek, powinno się to zmienić jak najszybciej. Te czerwone owoce, nie tylko wyśmienicie smakują, ale także zawierają wiele substancji, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i zapobiegają najróżniejszym chorobom.
Jedzenie wszystkich rodzajów warzyw i owoców łącznie z truskawkami zawsze przynosi korzyści. Im więcej ich spożywamy, tym ryzyko zachorowania na raka, choroby serca, czy cukrzycę maleje. Oprócz tego nasze włosy i skóra wyglądają zdrowo, a także mamy dużo energii. Poza tym są dietetyczne - jeden kubek świeżych truskawek, zawiera aż 160% dziennego zapotrzebowania na witaminę C a zawiera to tylko 50 kalorii.
Wpływ truskawek na serce
Według badań, regularne spożywanie antocyjaniny z klasy flawonoidów, która znajduje się w truskawkach , może zmniejszyć ryzyko ataku serca o 32% u młodych i w średnim wieku kobiet. Podczas eksperymentu przeprowadzanego w Wielkiej Brytanii, okazało się, że kobiety które jadły 3 porcje truskawek, czy jagód na tydzień, były najlepszymi studentkami na uniwersytecie Harvard.
Te owoce mają także dużą zawartość substancji, takich jak polifenole. One z koleji zmniejszają ryzyko chorób w układzie naczyniowo-sercowym. Zapobiegają zbieraniu się płytek krwi oraz zmniejszają jej ciśnienie. Dlatego w diecie osób z nadciśnieniem nie powinno zabraknąć truskawek.
Inne badania wykazały, że spożywanie truskawewk pomaga obniżyć poziom homocysteiny, aminokwasu we krwi, którego wysoka zawartość powoduje u człowieka takie choroby jak miażdżyca, czy zawał serca mięśniowego.
Błonnik i potas w truskawkach również pomaga utrzymać zdrowe serce. W jednym z badań, uczestnicy, którzy spożywali 4069 mg potasu dziennie mieli o 49% mniejsze ryzyko śmierci z chorobą niedokrwienną serca, w porównaniu z tymi którzy spożywali go tylko 1000 mg na dzień.
Zobacz również:
Właściwości truskawkek a udar mózgu
Regularne spożywanie truskawek ogranicza tworzenie się szkodliwych skrzepów krwi, które powodują udar mózgu.
Właściwości truskawkek a nowotwór
Silne przeciwutleniacze, które zWpływ truskawek na sercenajdziemy w tych owocach zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienia się guza w naszym organizmie oraz w pewnym stopniu potrafią obniżyć jego działanie.
Wpływ truskawek na układ trawienny
Truskawki wspomagają nasz organizm w codziennych dolegliwościach, które mogą przydażyć się każdemu. Spożywanie żywności z wysoką zawartością wody i błonnika, odpowiednio nawodni nasz organizm, a także wspomoże ruchy jelit, które staną się regularne. Inne owoce wspmagające trawienie, to winogrona, arbuzy, czy melony.
Truskawki a alergia i astma
Ze względu na właściwości przeciwzapalne kwercetyny, spożywanie truskawek może pomóc złagodzić objawy alergii, w tym katar, łzawienie oczu. Nie ma jednak przeprowadzonych żadnych badań, które by to potwierdziły. Pewne jest, że truskawki pomagają zmniejszają ryzyko zachorowań na astmę. Wszystko dlatego, że mają wysoką zawartość witaminy C, która przede wszystkim ochrania organizm przed zachorowaniem.
Właściwości truskawkek a cukrzyca
Truskawki mają niski indeks glikemiczny w porównaniu do innych owoców i są bogate w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, a także pozwala utrzymać go w normie.
Niedawno, naukowcy odkryli, że zjedzenie 37 truskawek każdego dnia, może znacznie zmniejszyć powikłania po cukrzycy, takich jak neuropatia czy choroby nerek.
Truskawki a ciąża
Odpowiednie spożycie kwasu foliowego, jest niezbędne dla kobiet w ciąży w celu ochrony przed wadami wrodzonymi u dzieci.
Wpływ truskawek na depresję
Kwas foliowy może również pomóc w depresji, zapobiegając powstawaniu w organizmie nadmiaru homocysteiny. Jej nadmiar zakłóca produkcję hormonów szczęścia, serotoniny oraz dopaminy. Regulują one nie tylko nasze samopoczucie, ale także apetyt oraz sen.
Truskawki są dostępne w różnej postaci, świeże, mrożone, są w galaretkach dżemach, czy syropach. Gdy sięgamy po truskawki, warto się upewnić, czy nie mają one dodatkowego cukru, środków słodzących, wypełniaczy. Najlepiej byłoby, gdyby nasze truskawki pochodziły z ekologicznej hodowli, wtedy wiemy, że nie zawierają one szkodliwych substancji dla naszego organizmu. Jest mnóstwo przepisów na dania, koktajle, dekoracje z truskawek, jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie warto z nich skorzystać, między innymi możesz: dodawać truskawki do sałatek, robić koktajle ze świeżych owoców, włączjąc w to ananasa, granata, brzoskwinie oraz miód, ozdabiać truskawkami swoje wypieki, gofry, omlety, czy miksować mrożone truskawki razem z bananem i mlekiem oraz lodem.
Autor: Martyna Majkut
Komentarze do: Właściwości truskawek