Właściwości zdrowotne hiszpańskiego jadłospisu
Najczęściej spotykanymi w Hiszpanii daniami są paella, gazpacho i tortilla. Każdy z tych posiłków łączy się z innym regionem kraju. Kuchnia hiszpańska bez wątpienia wchodzi w skład kulturowej tradycji południowoeuropejskiej. Przez wielu uznawana jest za bardzo zdrową z tego względu, że ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej jest w Hiszpanii zdecydowanie mniejsze.
Kuchnia hiszpańska obfituje w oliwki. Często stosuje się je do zrobienia oliwy, która jest zdecydowanie mniej szkodliwa. Dodatkiem do potraw są różnego rodzaju oliwki. W dużym stopniu zależne jest to od samego rodzaju dania. Poza tym oliwki często służą jako przekąski przed głównym posiłkiem.
Nie tylko oliwki są jednak istotnym produktem używanym w Hiszpanii. Zaraz za nimi uplasowało się wino czerwone. Duże spożycia wina w tym kraju przyczynia się do zmniejszenia wskaźnika osób chorych na chorobę wieńcową serca lub cholestorolemię.
Popularnym daniem hiszpańskim jest już wyżej wspomniana paella. Choć przepisów na to danie jest bardzo dużo to klasyczną jego postacią jest mięso z kurczaka lub królika z ryżem. W Hiszpanii uważa się, że zdecydowanie zdrowsza jest dziczyzna niż mięso pochodzące od zwierząt hodowlanych.
Jeżeli chodzi o przyprawy to Hiszpanie preferują szafran, goździki, gałkę muszkatołową, pieprz i paprykę. Jeżeli chodzi o warzywa to za podstawę posiłków uważa się bakłażany, pomidory, czosnek i cebulę. Mówi się, że te produkty zapewniają skuteczną ochronę przed chorobami nowotworowymi. Często używa się także soczewicy oraz ciecierzycy, które są pełne białka i węglowodanów.
Do bardzo typowych hiszpańskich dań bez wątpienia można zaliczyć tortille. Te charakterystyczne placki wyrabia się z mąki kukurydzianej. Podaje się je często z papryką i pomidorami. Tradycja latynoamerykańska uwzględnia również dodawanie do tortilli sosu pikantnego pomidorowego.
Kuchnia hiszpańska jest kuchnią wysokobiałkową, co niewątpliwie wpływa na jej zdrowotne właściwości. Białka należą do najważniejszych składników pożywienia. Zajmują się one dostarczaniem organizmowi aminokwasów, które używane się do budowy zużytych tkanek. Poza tym białka uczestniczą w produkcji enzymów, hormonów oraz ciał odpornościowych organizmu.
Dieta hiszpańska nie tylko posiada walory odżywcze, ale jest również niskokaloryczna i bardzo smaczna, dlatego stanowi idealne rozwiązanie dla wszystkich chcących utrzymać zdrową i zgrabną sylwetkę.
Przepis na empanadille z tuńczykiem
- Składniki potrzebne do przygotowania:
100 ml wody, 100 ml białego wina wytrawnego, 25 g smalcu, 25 g masła, 300 g maki, łyżeczka soli, tuńczyk z puszki, jajko, papryka, cebula, 125 g koncentratu pomidorowego, olej do smażenia, natka pietruszki, sól, pieprz
Wodę, wino, masło oraz smalec należy podgrzać cały czas mieszając tak, by nie doprowadzić do wrzenia. Następnie po zdjęciu garnka z ognia dodajemy do niego mąkę i łyżeczkę soli. Masę należy wymieszać tak, by powstało gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski, która jest posypana niewielka ilością soli. Wyrabiamy je przez około 10 min i formujemy z niego kulę, którą następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Cebulę i jaja drobno siekamy, a paprykę kroimy w paski. Następnie smażymy cebulę i paprykę na łyżce oleju. Po około 5 min dodajemy koncentrat pomidorowy oraz tuńczyka. Dusimy to wszystko przez około 5 min, by następnie dodać jajko, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Empanadille formuje się w ten sam sposób co pierogi. Rozwałkowane i pokrojone ciasto napełniamy farszem i zlepiamy. Następnie nagrzewamy patelnie, by usmażyć na niej empanadille. Po tym jak z każdej strony się zarumienią osuszamy je za pomocą papierowych serwetek i podajemy na stół.
Komentarze do: Właściwości zdrowotne hiszpańskiego jadłospisu