Kolejna dobra wiadomość dla miłośników mięsiwa. Badanie przeprowadzone przez grupę Exercise Metabolism Research Group na McMaster University w Kanadzie sugeruje, że obecne wytyczne dotyczące konsumpcji mięsa są oparte na zapotrzebowaniu na proteiny w celu zapobiegania niedoborom, ale nie biorą pod uwagę zachowania masy mięśniowej, przede wszystkim u starszych ludzi.
Przypomnijmy, że wszyscy tracimy masę mięśniową w miarę starzenia.
Najnowsze prace opublikowano w Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.
W przeprowadzonym badaniu udział wzięło 35 mężczyzn w średnim wieku (ok. 59 lat). Okazało się, że konsumpcja 6-uncjowej procji mięsa wołowego skutkowała znacząco lepszym poziomem syntezy protein mięśni po ćwiczeniach.
Naukowcy zmierzyli syntezę protein mięśniowych (MPS, ang. muscle protein synthesis), która jest niezbędna dla rozwoju ciała, naprawy oraz utrzymania mięśni szkieletowych u mężczyzn, którzy podnosili i nie podnosili ciężarów.
Zobacz również:
Badacze mieli na celu określenie idealnej ilości wołowiny dla optymalnego poziomu MPS w tej grupie wiekowej.
Okazało się, że ilość ta jest dwa razy większa niż oficjalnie zalecana.
Dr Stuart Phillips, główny autor badania, mówi: Kanadyjski Przewodnik Konsumenta sugeruje, że jedzenie ok. 0,80g/kg/dzień mięsa wystarczy, żeby zapewnić zalecaną ilość protein. Ale nasze badanie pokazuje, że ilość mięsa powinna być znacznie większa, jeżeli chcemy zapewnić odnawianie protein mięśniowych u mężczyzn w starszym wieku. Nasze odkrycie wpłynie na bieżące zalecenia dotyczące konsumpcji protein w celu zapobiegania utracie masy mięśniowej w miarę starzenia.
Komentarze do: Wołowina jest dobra dla mięśni