Wpływ konserwantów w żywności na nerki
W Polsce przeszło 15 tys. osób zagrożonych jest ostrą niewydolnością nerek, a ponad 50% pacjentów zgłasza się do lekarza już z zaawansowaną chorobą1. Negatywny wpływ na kondycję układu moczowego mają między innymi szkodliwe związki stosowane w przemyśle spożywczym, takie jak konserwanty, ulepszacze smakowe i zapachowe oraz sztuczne barwniki. Do najważniejszych schorzeń urologicznych zalicza się: nowotwór nerek, zapalenie układu moczowego i kamicę nerkową.
Nowotwór nerki stanowi 3 % wszystkich przypadków zachorowań na raka. Zapadają na niego głównie mężczyźni. Co należy robić by uchronić się przed tą chorobą?
Wczesne rozpoznanie przewlekłej choroby nerek, oparte o wyniki laboratoryjne umożliwia rozpoczęcie odpowiedniego leczenia i pozwala zahamować postęp choroby. Problem w tym, że choroby nerek do pewnego momentu nie dają żadnych niepokojących objawów. Nadciśnienie, obrzęki i niedokrwistość pojawiają się, gdy choroba jest już zaawansowana. Wtedy leczy się ją znacznie trudniej. Dlatego najważniejsza jest profilaktyka oraz zdrowa dieta - przestrzega dr Wojciech Włodarczyk, specjalista urolog z Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej „Salve”.
Wyeliminuj konserwanty
Zdrowa dieta oznacza wyeliminowanie produktów żywnościowych „wzbogaconych” związkami chemicznymi. E110, E123, E420, to tylko niektóre z konserwantów zagrażających naszym nerkom i układowi moczowemu. Można je spotkać w zupach w proszku, płatkach zbożowych, kawiorze, alkoholu i konfiturach - przestrzega Anna Rogulska, dietetyk Zakładu Produkcji Spożywczej „Krzętle”.
Poniższa tabela przedstawia przykładowe związki chemiczne znajdujące się w produktach spożywczych, negatywnie wpływające na nerki i układ moczowy:
Zobacz również:
Numer |
Nazwa |
Występowanie |
Objawy, jakie wywołuje |
E110 |
barwnik - żółcień pomarańczowa |
likiery owocowe, zupy w proszku, płatki zbożowe, kasze, konserwy rybne, galaretki |
W testach na zwierzętach, przy dużych dawkach, stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.
|
E 123 |
barwnik - amarant |
likiery, wina, ikra rybia |
W testach na zwierzętach stwierdzono wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Zakazany w USA, gdyż podejrzewa się, że jest rakotwórczy. |
E174 |
barwnik - srebro |
polewy słodyczy, dekoracje pralinek, likiery |
Może odkładać się w tkankach. Powoduje zatrucia . Wydziela się bardzo powoli z moczem. |
E420 |
substancja słodząca - sorbitol |
konfitury, lody, ciasta, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowane |
W doświadczeniach na zwierzętach, przy dużych dawkach, obserwowano tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek. |
E500 |
środek spulchniający i regulator kwasowości - węglan i wodorowęglan sodu |
sery, wypieki |
Może prowadzić do uszkodzeń nerek lub wydzielania się soku żołądkowego w nadmiernych ilościach. |
E520 |
syntetyczny stabilizator -siarczan glinu |
kandyzowane i glazurowane owoce i warzywa |
Osoby chore na nerki mogą mieć problemy, w związku z odkładaniem się glinu w organizmie. |
Magdalena Juźwiak
Młodszy specjalista ds. PR
Biuro prasowe ZPS „Krzętle”
1 Choroby nerek zbyt późno wykrywane, http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/6912,choroby,nerek,zbyt.html
Komentarze do: Wpływ konserwantów w żywności na nerki