Zgodne z najnowszymi badaniami Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego, wyższe spożycie magnezu może zmniejszyć ryzyko złamań kości biodrowych. Badania, finansowane przez Norweską Radę ds. Badań Naukowych, miały na celu obniżenie ilości tego typu zdarzeń, które są istotnym problemem norweskiej służby zdrowia (9000 przypadków rocznie) i pochłaniają ogromne kwoty z budżetu państwa.
Do najpopularniejszych czynników, mogących się przyczynić do urazu kości biodrowych naukowcy zaliczają: tytoń, niewłaściwą masę ciała, poziom witaminy D, dietę i ćwiczenia. Dla wytrzymałości kości kluczowa jest również zawartość wapnia i magnezu w organizmie.
Wapń czy magnez?
Naukowcy zestawili dane z Krajowego Rejestru Ludności z rejestrem złamań kości i danymi projektu Trace Metals, badającym spożycie wody w Norwegii. Wzięto pod uwagę 700.000 przypadków z przeciągu ostatnich 7 lat. Następnie nałożono mapę złamań na mapę spółek wodnych. Okazało się, że regiony produkujące wodę o większej zawartości magnezu, pokrywały się z regionami z najmniejszą liczbą złamań kości biodrowych. Dla wapnia nie odnotowano żadnych wniosków. Badacz Cecile Dahl podkreśla, że efekt ochronny magnezu zaskoczył nas wszystkich. Zależność między wodą pitną, jej zawartością magnezu i wapnia a złamaniami biodra w danym regionie jest na tyle niejasna, że wymaga przeprowadzenia dokładniejszych analiz. W trakcie badań dostrzeżono trzeci czynnik, który, w połączeniu z odpowiednią ilością magnezu, może być odpowiedzialny właśnie za ochronę kości.
Zobacz również:
Woda do poprawy
Jeżeli badania wykażą silną zależność między magnezem a podatnością na złamania kości, problem będzie mógł zostać rozwiązany uzupełnieniem wody o ten pierwiastek. Dostrzeżono również, że obecnie dystrybuowana woda pitna zawiera wapń - właściwie węglan wapnia - dodawany jest on w celu zmiany smaku wody oraz przedłużenia trwałości rur. „Być może przedsiębiorstwa powinny zacząć dodawać dolomit” zauważa Dahl. Przewaga dolomitu nad węglanem wapnia to przede wszystkim korzystniejszy skład: dolomit zawiera zarówno cząsteczki wapnia, jak i magnezu.
Zamiast polegać na spółkach, możemy poprawić stan swoich kości już teraz, uzupełniając codzienną dietę o magnez. Wystarczy sięgać regularnie po zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy czy nasiona.
Odpowiedni poziom magnezu ochroni nas również przed rakiem jelita grubego (badania European Journal of Clinical Nutrition), obniży ryzyko wystąpienia udaru mózgu (American Journal of Clinical Nutrition) oraz zmniejszy szansę pojawienia się cukrzycy (journal Diabetes Care).
Monika Klimczak
Komentarze do: Wpływ składu wody na wytrzymałość kości