Eksperymenty wykazały, że wyciąg z truskawek dodany do hodowli komórek skóry działa jak ochraniacz przed promieniowaniem ultrafioletowym, a także zwiększa jej użyteczność i zmniejsza uszkodzeń DNA. „Udało nam się ustalić, co sprawia, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieni UV” – mówi Maurizio Battino.
Zespół badawczy przygotował kultury ludzkich komórek skóry i dodał do nich ekstrakt z truskawek w różnych stężeniach. Jeden ekstrakt był ekstraktem kontrolnym.
Próbki te następnie zostały narażone na dawki promieniowania ultrafioletowego porównywalne do spędzenia 90 minut w słońcu południowej Riwiery Francuskiej.
Dane potwierdzają, że truskawki wykazują zdolności mogące ochronić skórę przed promieniami UV, zwiększają przeżywalność komórek i ich żywotność oraz zmniejszają uszkodzenia w DNA, w porównaniu z komórkami kontrolnymi.
Zobacz również:
Te badania mają szczególne znaczenie, ponieważ mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom skóry i innym chorobom zapalnym.
Naukowcy uważają, że to antocyjany – pigmenty odpowiedzialne za ich czerwony kolor, nadają truskawkom te właściwości. Badania również potwierdziły tę tezę.
„Związki te mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe” – wyjaśnia inny autor, Sara Tulipani.
W tej chwili trwają badania oceniające biologiczną i bioaktywną stronę antocyjanów, poprzez dodawanie ich do preparatów do użytku zewnętrznego lub przez zwykłe zjedzenie owoców.
Wcześniejsze badania wykazały, że truskawki wzmacniają czerwone krwinki oraz chronią żołądek przed działaniem alkoholu.