W procesie winifikacji nie tylko sok z winogron może być użytecznym produktem. Nowe badania zakładają, że nasiona i skórki pozostałe z procesu produkcji wina, bogate są w przeciwutleniacze i mogą być dodane do innych produktów, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.
Badacze odkryli że wytłoki z win z rodzaju pinot noir i merlot są bogate we włókna pokarmowe. Aby wytłoki nadawały się do zastosowania w innej żywności, odkryli opłacalną metodę suszenia ich w piekarniku, a potem na powietrzu.
Piekarnik nastawiony na temperaturę 40 stopni Celsjusza i powietrze są świetnym rozwiązaniem, a biorąc pod uwagę ilość komponentów, jest to całkowicie opłacalne, w przeciwieństwie do mrożenia - napisano w badaniu opublikowanym w Journal of Food Science.
Zobacz również:
Odkryto także, że ekstrakt z wytłoków ma własności antybakteryjne, które działają przeciwko bakteriom L. innocua.
Bazując na naszych wynikach, wytłoki z pinot Noir i merlot, będące skarbcem włókien pokarmowych, mogą stać się funkcjonalnym składnikiem, który, dodany do dowolnej żywności, przyczynia się do polepszenia zdrowia człowieka - piszą badacze.
Przykład kolejnego produktu, w którym nigdy nie spodziewałbyś się obecności antyoksydantów? Popcorn, wg badania przedstawionego wcześniej na spotkaniu American Chemical Society. W tym przypadku, badacze z Uniwersytetu Scranton dowiedli, że popcorn zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy zwanych polifenolami.
Komentarze do: Wytłoki winne, bogate w przeciwutleniacze, mogą znaleźć zastosowanie w ulepszaniu innej żywości