Wzmacniająca dieta jesienna
Jesienią w Polsce mamy dostęp do wszelkiego rodzaju warzyw i owoców. Posiadają one najwięcej wartościowych składników i minerałów, dlatego należy zadbać o to aby jak najwięcej skorzystać z ich dobrodziejstwa i naładować baterie na długą nadchodzącą zimę.
Warzywa i owoce zjadane na surowo posiadają najwięcej składników odżywczych, minerałów i witamin. Dlatego bardzo ważne jest aby ograniczyć straty witamin i przygotowywać je w sposób jak najbardziej korzystny dla nas.
Oto kilka rad, aby ograniczyć straty witamin w przygotowywanych posiłkach:
- sałatki należy przygotowywać tuż przed podaniem
- ziemniaki powinno gotować się w mundurkach
- marchew, seler i pietruszkę gotuj ze skórką
Jesienna dieta powinna składać się z:
- warzyw
- owoców
- ryb morskich ( śledź, makrela, łosoś)
- mięsa ( cielęcina i drób)
Korzyści płynące z diety jesiennej
Zobacz również:
- zapobiega jesiennemu przygnębieniu
- wzmacnia układ nerwowy
- wzmacnia organizm
- poprawia samopoczucie
Najbarzdiej wartościowymi warzywami są
- brokuły
- kapusta czerwona
- brukselka
- kapusta pekińska
- kalafior
- kapusta kiszona
- szpinak
- sałata
- cukinia
- papryka
W diecie jesiennej warzywa powinno zjadajac się głównie na surowo, ewentualnie gotowane na parze, gdyż wtedy zachowują najwięcej składników odżywczych
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie 230 kcal
- Obiad 398 kcal
- Podwieczorek 120 kcal
- Kolacja 214 kcal
Komentarze do: Wzmacniająca dieta jesienna