Zaburzenia psychiczne a konserwanty w żywności
Problemy z depresją ma ok. 6 mln Polaków. Niestety zjawisko to od kilkunastu lat narasta, zwłaszcza wśród dorastającej młodzieży. Nieprawidłowa dieta, oparta o produkty pełne konserwantów i sztucznych środków ulepszających żywność, oprócz wielu schorzeń układu pokarmowego, może być przyczyną zaburzeń psychicznych. Dieta optymalna dla mózgu powinna zawierać składniki bogate w żelazo, selen, tiaminę i kwas foliowy.
Najważniejsze jednak, by produkty wchodzące w skład naszej diety pozbawione były konserwantów, sztucznych nawozów i metali ciężkich.
Kadm, pestycydy czy azotany, a szczególnie związki ołowiu zawarte w roślinach i w mięsie z nierozpoznanych regionów, uszkadzają komórki nerwowe, wywołują agresję, a nawet upośledzenie umysłowe - podkreśla psychiatra Sławomir Wolniak, ordynator Kliniki Psychiatrycznej i Terapii Uzależnień WOLMED.
Dieta a psychika
W Wielkiej Brytanii przeprowadzono badania nad wpływem diety na nasz stan psychiczny. Dowiedziono, że zmiany jakie zaszły w sposobie odżywiania się ludzi, w ciągu ostatnich 50 lat, zwiększają zapadalność na depresję, schizofrenię, ADHD i chorobę Alzheimera.1
Zobacz również:
- Barwniki i konserwanty dodawane do żywności szkodliwe dla zdrowia
- Produkty zawierające konserwanty a choroby układu pokarmowego
- Konserwanty przyczyną nowotworów
- Wpływ konserwantów na choroby trzustki i tarczycy
- Konserwanty w żywności a alergia pokarmowa
- Jarmuż - właściwości i wartości odżywcze
- Olej rzepakowy - właściwości
- Dlaczego warto jeść zupy?
Brytyjscy naukowcy twierdzą, że lepsze rezultaty w leczeniu schorzeń psychicznych, niż terapia i leki, przynosi wzbogacenie diety o brakujące witaminy i minerały, takie jak cynk i mangan.
Nasza dieta, zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym, kiedy mamy do czynienia z występowaniem depresji sezonowej, powinna zostać zmodyfikowana o produkty bogate w mangan. Należy jeść więcej buraków, grochu czy kapusty. Nieocenione dla wzmocnienia nerwów są także papryka i pomidory zawierające witaminy z grupy B, C, PP i bezcenne minerały - radzi Anna Rogulska, dietetyk Zakładu Produkcji Spożywczej „Krzętle”.
Chcesz wiedzieć więcej?
Więcej informacji na temat schorzeń psychicznych oraz diety optymalnej dla mózgu i układu nerwowego udzieli lekarz psychiatra Sławomir Wolniak, który przyjmować będzie w poniedziałek 24.11.2008 r. w godzinach 14.00 - 20.00, w Bełchatowie, przy ulicy Opalowej 9 - Poradnia Zdrowia Psychicznego WOLMED (tel. 44 633 78 99).
Serdecznie zapraszamy!!!
Magdalena Juźwiak
Młodszy specjalista ds. PR
Biuro prasowe ZPS „Krzętle”
1 Joanna Tańska, Jak żyć i nie zwariować, http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=artykul&id=11380
Komentarze do: Zaburzenia psychiczne a konserwanty w żywności (1)
Od zawsze
1Zaburzenia psychiczne byly od powstania ludzkosci . . . duzo wczesniej przed konserwantami.... pokaż całość