Szukaj

Zaledwie jedno jajko dziennie ochroni nas przed alergią

Unikanie jedzenia chleba z dynii czy też ciastek może być wkrótce mało istotne dla dzieci z alergią na jajka. Nowe badania przeprowadzone w American College of Allergy i przedstawione na konferencji zorganizowanej przez to stowarzyszenie wykazały, że 56% dzieci obarczonych alergią może tolerować pieczone kurze jaja, podczas gdy 55% może całkowicie ją pokonać.



Alergolog Rushani Saltzman powiedział, że więcej niż połowa uczulonych dzieci może przyswajać kurze jajka pod warunkiem, że są one upieczone w produktach takich jak ciastka albo chleb z dynii.

Mediana tolerowanej dawki wynosi 2/5 pieczone jaja kurzego. Wszystkie testowane produkty poddane zostały procesowi pieczenia w temperaturze 350 stopni na minimum 30 minut.


W innych badaniach, które przedstawione były na tej samej konferencji, doktor Ruchi Gupta odkrył, że z ośmiu najpopularniejszych alergenów, te najgorzej znoszone przez dzieci znajdują się w jajach.

Jeżeli u młodych pacjentów w dzieciństwie stwierdzono ostre reakcje alergiczne po spożyciu jajek to prawdopodobieństwo, że uda im się ją zwalczyć całkowicie, jest stosunkowo nieduże.

Komentarze do: Zaledwie jedno jajko dziennie ochroni nas przed alergią

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz