Szukaj

Zalety zdrowotne orzechów

Prace badawcze przeprowadzone nad wartością odżywczą orzechów włoskich i laskowych, orzechów hikory oraz orzechów pistacjowych, nie przestają potwierdzać ich znaczenia dla każdej diety. Tłuszcze jednonienasycone, które są zawarte w orzechach, sprzyjają w rzeczywistości redukcji złego cholesterolu LDL, utrzymując stały poziom dobrego cholesterolu HDL.


Orzechy są także cudownym źródłem antyoksydantów, włókien pokarmowych oraz generalnie protein. Co więcej, orzechy również zawierają wiele witamin oraz minerałów, takich jak magnez, miedź, kwas foliowy oraz cynk. Minerały te chronią nas przed chorobami serca, przed chorobami układu krwionośnego, przed nadciśnieniem oraz przed udarem mózgu, a być może nawet przed różnymi typami nowotworów. Ostanie badanie, przeprowadzone przez badaczy-specjalistów od żywienia z Harvard University, wskazuje, że osoby zjadające aż do 35% kalorii pochodzących z tych tłuszczów jednonienasyconych, mają 3 razy więcej szans na utrzymanie normalnej wagi niż osoby, które zjadają jedynie 20% kalorii pochodzących z tłuszczów jednonienasyconych. Rezultaty te są globalnie potwierdzane przez badania przeprowadzone na wielką skalę, na przykład badanie nazwane Harvard Nurses' Health Study, które odnosiło się do 86 000 kobiet, jak również badania takie jak Physicians' Health Study, które ze swej strony zostały zrealizowane na 22 000 mężczyzn, a także badania zatytułowane Adventist Health Study, w których uczestniczyło 40 000 osób obojga płci.

Komentarze do: Zalety zdrowotne orzechów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz