Jeśli zastąpimy czerwone mięso poprzez mięso drobiu, mięso ryb, produkty nabiałowe z niewielką zawartością tłuszczu, albo też przez orzechy, zmniejszymy w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób serca. Jest to wniosek, do którego dotarli naukowcy amerykańcy, którzy obserwowali przez 26 lat 84 136 kobiet, cieszących się dobrym zdrowiem.
Zwyczaje żywieniowe uczestniczek badania były oceniane co 4 lat, w czasie trwania okresu tych badań obserwacyjnych. W przebiegu badania, 2 210 kobiet ucierpiało na zawał serca, który udało im się przeżyć, a 952 kobiety zmarły w następstwie choroby wieńcowej. Naukowcy w ten sposób mogli skalkulować względne ryzyko ucierpienia na chorobę serca, w zależności od typu zjadanych protein.
Rezultaty wskazują, że duże spożycie czerwonego mięsa było związane z zaostrzonym ryzykiem zachorowania na tę chorobę, podczas gdy u uczestniczek badania, których zjadane proteiny pochodziły w większości z mięsa drobiowego, z mięsa ryb, z produktów nabiałowych, czy też orzechów, ryzyko to zostało zredukowane.
Zobacz również:
Autorzy badania precyzują, w artkule opublikowanym w dzienniku Circulation, że w porównaniu do codziennej porcji czerwonego mięsa, porcja orzechów jest związana z redukcją tego ryzyka o 30%; z kolei poracja ryby jest związana z redukcją ryzyka o 24%; porcja drobiu o 19%; i jedna porcja produktów nabiałowych z niską zawartością materii tłuszczu jest związana z 11-procentową redukcją ryzyka zachorowania na choroby serca.
Według Adama Bernsteina, który był głównym naukowcem w przeprowadzanych badaniach, proteiny nie są sobie równe. Lepiej jest spożywać te, które pochodzą od drobiu, ryby, produktów mlecznych i nabiałowych oraz orzechów, niż te, które znajdujemy w mięsie czerwonym, podsumowuje naukowiec.
Mimo, że badania te były przeprowadzone jedynie na kobietach, uczeni oceniają, że rezultaty byłyby prawdopodobnie podobne w przypadku mężczyzn.
Komentarze do: Zastąpienie czerwonego mięsa mięsem drobiowym albo rybą będzie lepsze dla serca