Codzienna dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może powodować zmniejszenie ryzyka powstawania guzów nowotworowych piersi o 30%, według najnowszych badań z University of Guelph. Badania opublikowane niedawno w Journal of Nutritional Biochemistry są pierwszymi, które wskazują jednoznaczne dowody na to, że kwasy omega-3 redukują ryzyko nowotworu. „To bardzo cenne odkrycie,” mówi David Ma, profesor na wydziale Zdrowia i Nauk o Żywności w Guelph (Guelph’s Department of Human Health and Nutritional Sciences), jeden z autorów badań.
„Chcemy pokazać, że trwający całe życie wpływ kwasów omega-3 ma pozytywne działanie w profilaktyce zdrowotnej, w tym przypadku – profilaktyce raka piersi. Co ważne, udowodniliśmy, że ten kwas jest głównym czynnikiem w procesie zapobiegania chorobie”, dodaje naukowiec.
Rak piersi stanowi najpowszechniejszy rodzaj nowotworu wśród kobiet na całym świecie i jest drugą w kolejności najczęstszą przyczyną śmierci kobiet.
Badacze długo byli zdania, że rodzaj diety ma znaczący wpływ na profilaktykę nowotworów, ale badania epidemiologiczne i eksperymentalne w tym zakresie były dotąd wybrakowane i niespójne.
„W badaniach nad odżywianiem nieodłącznie pojawiają się wyzwania związane ze sposobem ich przeprowadzania i mierzenia wyników, co wiąże się z trudnościami w szczegółowym określeniu związku pomiędzy dietą a ryzykiem nowotworu", mówi prof. Ma. „Użyliśmy więc nowoczesnych metod genetycznych do rozwiązania tego problemu.”
Na potrzeby badań naukowcy stworzyli nową transgeniczną odmianę myszy, która zarówno produkuje kwasy omega-3, jak i rozwija w swoim organizmie agresywny guz sutka. Zespół porównał tę odmianę do innej (również zaprogramowanej genetycznie), która wytwarzała jedynie guzy.
Zobacz również:
„Ten model zapewnia łatwy dostęp do śledzenia wpływu kwasów tłuszczowych omega-3 na rozwój raka piersi,” mówi profesor Ma. „Z tego co wiemy, jesteśmy pionierami w tej metodzie badania związków kwasu omega-3 i nowotworu.”
Myszy produkujące kwasy omega-3 rozwinęły zaledwie 2/3 guzów w porównaniu do grupy kontrolnej, co więcej ich guzy były o 30% mniejsze.
„Różnica ta może być przypisana jedynie obecności kwasów w transgenicznych myszach, co jest niezwykle znaczące,” zaznacza Ma. „Fakt, że zdrowe jedzenie może mieć duży wpływ na rozwój i wzrost nowotworu, jest godny uwagi i wnosi ważne implikacje w profilaktyce nowotworowów piersi.”
Uznawany za eksperta w dziedzinie wpływu tłuszczów na zdrowie, profesor Ma liczy, że badania doprowadzą do poszukiwania nowych metod stosowania diety do redukowania ryzyka raka i ulepszania stanu zdrowia.
„Profilaktyka staje się obszarem medycyny o rosnącym znaczeniu,” mówi. „Pracujemy nad tym, by stworzyć lepszy świat, a to oznacza także polepszanie stylu życia i sposobów odżywiania. Długoterminowe konsekwencje redukowania zasięgu chorób mogą mieć olbrzymi wpływ na system opieki zdrowotnej.”
W badania byli również zaangażowani: prowadząca Mira MacLennan (absolwentka University of Guelph, obecnie studentka medycyny na Dalhousie University), profesor w dziedzinie patobiologii Geoffrey Wood (UG), absolwentki UG - Shannon Clarke i Kate Perez, William Muller (McGill University) oraz Jing Kang (Harvard Medical School).
Badania zostały sfinansowane przez Canadian Breast Cancer Research Alliance/Canadian Institutes of Health Research, Canada Foundation for Innovation oraz Ontario Research Fund.
Komentarze do: Zbawienny wpływ kwasów omega-3