Według najnowszych badań kluczem do długiego i zdrowego życia jest niska ilość spożywanego przez nas białka. Jak podają naukowcy, należy zwracać uwagę nie tylko na kalorie zawarte w danym posiłku, ale także czy dostarczające nam energii białka są pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego. Ponadto, wysokobiałkowa dieta, która pozwala na szybką utratę wagi, w dłuższym okresie czasu może przyczynić się do pogorszenia stanu naszego zdrowia.
Badania dotyczące konsumpcji białka
Pierwsze badanie, które zostało zaprezentowane w magazynie Cell Metabolism, pokazało, że spożywanie białka w wysokiej ilości związane jest z ryzykiem wystąpienia cukrzycy, raka a nawet śmiercią w średnim wieku. Valter Longo, profesor Uniwersytetu Południowej Kalifornii, który był głównym prowadzącym, dodaje, iż niebezpieczeństwo to ulega znacznemu zmniejszeniu, gdy białko jest pochodzenia roślinnego.
Drugie badanie poprowadzone przez Stephena Simpson – profesora University of Sydney – skupiło się na zbadaniu przypadku myszy. Profesor wraz ze współpracownikami zauważył, że diety ubogie w białko i bogate w węglowodany przyczyniają się tutaj do dłuższego życia.
Zobacz również:
Oba badania pokazują, że nie tylko kalorie, ale także układ naszej diety mają wpływ na długość i jakość życia. Szczególnie istotna jest tutaj ilość i rodzaj spożywanego przez nas białka. Profesor Longo zauważa, że białko pochodzące ze źródeł zwierzęcych jest prawie tak samo szkodliwe dla naszego zdrowia jak palenie.
Wysokobiałkowa dieta i związane z nią ryzyko
Profesor Longo w swoich badaniach dokonał analizy danych otrzymanych w ankiecie dot. zdrowia i diety przeprowadzonej w Stanach Zjednoczonych wśród 6800 Amerykanów. Otrzymane wyniki pokazały m.in. że osoby powyżej 50. roku życia stosujące wysokobiałkową dietę były czterokrotnie bardziej narażone na pojawienie się u nich choroby nowotworowej lub cukrzycy niż osoby spożywające białko w umiarkowanych ilościach, gdzie takie ryzyko było trzykrotnie wyższe. Spostrzeżono również, że powyższe skutki zmniejszały się lub znikały wśród osób stosujących dietę z wysoką ilością białka roślinnego.
Jednakże u uczestników ankiety powyżej 65. roku życia zauważono przeciwne rezultaty wysokiego spożycia białka. U osób tych ryzyko śmierci z powodu choroby nowotworowej zmniejszyło się o 60%, a ryzyko śmierci z innych powodów o 28%.
Tłuamczenie: Katarzyna Szuba
Komentarze do: Zbyt duża ilość białka równie niebezpieczna jak papierosy dla osób w średnim wieku