Kiedy przychodzi czas na wybranie podwieczorku albo drugiego śniadania, większość ludzi zapomina o zasadach zdrowego odżywiania, według badania przeprowadzonego przez badaczy z uniwersytetu Guelph, w Ontario.
Konkluzje z badania pokazują, że blisko 98% ludzi słyszało o tłuszczach trans oraz o złym cholesterolu, a 96% ludzi wie, że tłuszcze te znajdują się w ogromnych ilościach w żywności przetworzonej.
Podczas gdy 91% respondentów jest na bieżąco z tym, iż tłuszcze trans są przyczyną problemów zdrowotnych, to jednakże nikt spośród nich nie czyta informacji na temat składników odżywczych zamieszczanych na etykietkach produktów żywnościowych, aby dowiedzieć się, czy wybrany produkt zawiera tego typu tłuszcze.
Zobacz również:
Najczęściej wybieranym drugim śniadaniem przez uczestników badania były owoce, za którymi idzie duszona kukurydza oraz przekąski. Podczas gdy 73% badanych twierdzi, iż zmienili swój styl odżywiania, aby kontrolować tłuszcze trans w swoim jedzeniu, to 63% przyznaje, że nie przestało jeść kolacji i podwieczorków, które te tłuszcze zawierają.
Mimo że populacja zdaje się być coraz bardziej świadoma ryzyka zdrowotnego, związanego z tłuszczami trans, przede wszystkim jeśli chodzi o zdrowie naczyń wieńcowych, to jednakże bardzo niewielu z nich poszukuje takich informacji na opakowaniach produktów spożywczych, stwierdza Sylvain Charlebois, współautor omawianego badania.
Specjalista ten dodaje również, że młodzi ludzie są jeszcze mniej skłonni do wybierania zdrowej przekąski, w zależności od jej zawartości tłuszczów trans.
Rezultaty tego badania zostały opublikowane w przeglądzie naukowym Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.
Komentarze do: Zbyt mała kontrola tłuszczów trans