Znamy już ryzyko nadciśnienia tętniczego, zawału serca oraz incydentu naczyniowo-mózgowego, związane ze zbyt dużą konsumpcją soli. Badanie kanadyjskie właśnie doprecyzowało inny czynnik ryzyka: większy spadek funkcji poznawaczych u osób starszych.
Kanadyjakie badanie pokazuje, że dieta zbyt bogata w sól, skojarzona z siedzącym trybem życia, może zintensyfikować spadek funkcji poznawczych o osób starszych. Badanie to zostało opublikowane w przeglądzie Neurobiology of Aging.
W badaniu, które przedstawia się jako pierwsze tego rodzaju, badacze z Baycrest (powiązanego z uniwersytetem w Toronto) obserwowali konsumpcję soli u 1 262 dorosłych cieszących się dobrym zdrowiem, w wieku od 67 lat do 84 lat, mieszkających w Quebeku.
W ten sposób naukowcy odkryli, że osoby, które jadły bardzo słone jedzenie i prowadziły siedzący tryb życia, uzyskiwały złe rezultaty w testach kognitywnych, w porównaniu do osób aktywnych, które nie nadużywały sodu.
Dane te są wyjątkowo użyteczne, ponieważ wiemy, że przegryzanie bardzo słonych przekąsek jest sposobem na spędzanie czasu, bardzo rozpowszechnionym wśród osób prowadzących siedzący tryb życia, którzy mają tendencję do takich zachowań, przy jednoczesnym oglądaniu telewizji albo siedzeniu przed komputerem, wyjaśnia autorka Carol Greenwood w komunikacie.
Zobacz również:
Badanie zainteresowało się dodatkowym ryzykiem, bardzo powszechnym w populacji północnoamerykańskiej.
Nic więcej do dodania!
Komunikat ten dorzuca jeszcze, że promocja zachowań zdolnych opóźnić albo odsunąć całkowicie spadek funkcji poznawczych związany z wiekiem, jest silnym narzędziem, pożytecznym dla zdrowia publicznego. Omawiane tutaj badanie wykazało zresztą, że spadek funkcji poznawczych zatrzymywał się, kiedy uczestnicy przyswajali sobie dietę z niską zawartością sodu.
Maksymalna dawka dzienna soli dla osób w wieku 14 lat i więcej w Kanadzie wynosi 2 300mg. A w tym badaniu, niektórzy uczestnicy donosili, iż zjadali prawie cztery razy więcej, bo nawet 8 098 mg dziennie.
Ale seniorzy nie są jedynymi, którzy powinni nie ufać swojej konsumpcji soli. Inne badanie, brytyjskie tym razem, wykazało w ostatnim miesiącu, że rodzice dają zbyt dużo soli swoim niemowlętom, co może uszkadzać ich nerki i uzależniać je od słonego smaku w konsekwencji.
Dla dzieci w wieku od 1 roku życia do 3 roku życia, codzienna konsumpcja soli nie powinna przekraczać 0,8mg. Aby zredukować konsumpcję soli, Mayo Clinic amerykańska doradza jedzenie świeżych warzyw i owoców, unikanie produktów spożywczych przemysłowych, wybieranie produktów z niską zawartością sodu oraz uciekanie się do świeżych ziół, aby przyprawiać swoje dania.
Komentarze do: Zbyt słone jedzenie zwiększa spadek funkcji poznawczych