Wiele badań pokazuje, że zbyt wielka różnorodność produktów spożywczych podczas posiłków może być jednym z czynników odpowiedzialnych za nadwagę i otyłość. Różnorodność ta ma zachęcać do spożywania większych ilości jedzenia, podczas gdy „monotonia” na odwrót – ma mieć tendencję do redukowania apetytu.
Według wielu badań oraz w opinii wielu specjalistów od odżywiania, zbyt wielkie zróżnicowanie posiłków w menu może sprzyjać rozwijaniu nadmiernych przyzywyczajeń pokarmowych, prowadzących do przybierania na wadze, a nawet do otyłości u niektórych.
W obliczu wielu produktów spożywczych, ludzie mają być w rzeczywistości bardziej kuszeni do większej konsumpcji niż rzeczywiście tego potrzebują.
Różnorodność ma więc zaostrzać w ten sposób apetyt, jak to wyjaśniają badacze z Uniwersytetu Stanu Floryda, pani Nicole Avena oraz Mark Gold, przywoływani prze RelaxNews: różnorodność w menu sprzyja nadmiarowi, a w szczególności u ludzi skłonnych do uzależenienia od jedzenia.
Zobacz również:
- Nadwaga, jako ciężki problem współczesnej ludzkości
- Przyczyny otyłości u dzieci
- Ocet jabłkowy. Otyłość - przyprawa, która leczy
- Blokowanie tętnicy żołądka nową metodą leczenia otyłości?
- Jak zwalczyć nawagę?
- Przyczyny otyłości, rodzaje i profilaktyka
- Jemy mniej kalorii, a wciąż mamy problem z otyłością: jak to możliwe?
- Nieoperacyjne leczenie otyłości - balon żołądkowy
Ale badanie to nie jest jedynym, które udowadnia wpływ różnorodności menu na nadmierne jedzenie. W przebiegu ostatnich prac, badacze z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork skonfrontowali grupę kobiet, otyłych i ważących normalnie, z medu identycznym, złożonym z dania makaronowego z serem.
Po pięciu dniach, naukowcy spostrzegli, że uczestniczki progresywnie zmniejszały porcję, wskazując w ten sposób, że posiłki „monotonne” mają tendencję redukowania apetytu, a więc i do redukcji zjadanych porcji.
Rezultaty te okazały się zresztą takie same nawet u osób prezentujących uzależnienie od jedzenia. Jeśli badacze wspominają więc o możliwości użycia monotonii posiłków jako strategii dietetycznej, to rzecznikowi amerykańskiego towarzystwa odżywiania zależy przede wszyskim na przypomnieniu o znaczeniu zrównoważonego odżywiania, w momencie kiedy otyłość stała się problemem zdrowia publicznego w wielu krajach, także we Francji.
Komentarze do: Zbyt zróżnicowane posiłki mogą sprzyjać otyłości