Zdrowe odżywanie się zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z funkcjonowaniem mózgu w okresie starości - sugerują wyniki jednego z ostatnio przeprowadzonych badań. Naukowy odkryli, że seniorzy, którzy przestrzegają zdrowej diety lepiej radzą sobie z rozwiązywaniem problemów i planowaniem.
U starszych osób, które odżywiały się zdrowo zaobserwowano o 35% mniejsze ryzyko wystąpienia upośledzenia funkcji wykonawczych mózgu. Funkcje te odpowiadają za złożone, świadome i inteligentne reakcje mózgu takie jak samokontrola, wielozadaniowość, tworzenie pojęć i myślenie abstrakcyjne czy umiejętność planowania i organizowania.
Wyniki badania zaprezentowano na Międzynarodowej Konferencji Stowarzyszenia Alzheimera w Waszyngtonie, która odbywała się między 18 a 23 lipca 2015 roku.
Zdrowa dieta może wpływać na procesy poznawcze, takie jak myślenie - mówi współautorka badania Carol Derby z Albert Einstein College of Medicine w Nowym Yorku. Właściwa dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy oraz pozwala utrzymać właściwą wagę - czyli przyczynia się do obniżenia czynników ryzyka odpowiadających za wystąpienie zaburzeń procesów poznawczych i demencji.
Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe około 500 seniorów. Średni wiek badanych wynosił 80 lat. Żaden z uczestników nie wykazywał oznak demencji. Seniorzy zostali zapytani o to ile tygodniowo spożywali posiłków, które zawierały zboża, owoce i warzywa, smażone potrawy, przekąski, słodycze, alkohol, słodzone napoje, tłuszcze oraz konkretne rodzaje nabiału czy mięsa.
Zobacz również:
- Czy osobowość człowieka zależy od właściwości jego mózgu?
- Czym jest sztywność umysłowa?
- Mózg dziecka: początki świadomości
- Jak strach obezwładnia mózg?
- Ćwiczenia umysłowe lepsze od leków w zapobieganiu zaburzeniom poznawczym?
- Mózg autystycznych dzieci reaguje na słowa, które dają rezultat w ich rozwoju
- Objawy wylewu
- Ropień mózgu
Dodatkowo każdy uczestnik przeszedł kilka rodzajów testów, które badały pamięć, umiejętność myślenia i funkcje wykonawcze mózgu. U badanych osób stwierdzano upośledzenie funkcji mózgu, jeżeli zdobyły one gorszy wynik niż średnia przypisana dla konkretnej umiejętności.
Po uwzględnieni wieku, płci, wykształcenia, rasy i kondycji serca, naukowcy stwierdzili, że osoby przestrzegające zdrowej diety miały o 35% mniejsze szanse na wystąpienie zaburzeń funkcji wykonawczych. Nie znaleziono natomiast powiązania między dietą a ogólną pamięcią czy myśleniem.
Po porównaniu wyników uzyskanych przez przedstawicieli rasy białej i czarnej okazało się, że w drugim przypadku nie znaleziono żadnego powiązania między dietą a kondycją mózgu. Prawdopodobnie wynika to z tego, że przedstawiciele rasy czarnej mają większe predyspozycje do chorób naczyń krwionośnych, które mogą powodować zaburzenia w pracy mózgu.
U osób rasy białej, przy diecie bogatej w tłuszcze zauważono o 52% mniej zaburzeń funkcji wykonawczych, a przy spożyciu odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych aż o 66%.
Wiadomo, że dieta zbyt kaloryczna lub taka, która zawiera duże ilości cukru może prowadzić do insulinooporności i chorób naczyń krwionośnych, które źle wpływają na pracę mózgu - zauważa dr Marie Csete, prezes i główny naukowiec Medycznego Instytutu Badawczego Huntington w Pasadenie, która nie brała udziału w badaniu. Poza tym samopoczucie danej osoby, które związane jest między innymi z dietą, ma przełożenie na jakość snu, a sen jest istotnym czynnikiem wpływającym na kondycję mózgu.
Jednakże, są też inne powody, które sprawiają, że zdrowa dieta wiązana jest z lepszą pracą mózgu. Dr Csete zauważa że osoby przestrzegające zasad zdrowego odżywiania się zazwyczaj bardziej zainteresowane podejmowaniem aktywności fizycznej, rzuceniem palenia czy kontrolowaniem poziomu cholesterolu.
Choć ciężko jednoznacznie określić co sprawia, że dieta jest zdrowa, to jednak istnieją ogólne wytyczne, których można się trzymać - zauważa dr Luca Giliberto z Centrum Litwina-Zuckera ds. Badań nad Chorobą Alzheimera. Warto ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych i rafinowanego cukru, a włączyć do jadłospisu produkty bogate w witaminy, kwasy omega-3 i białko dobrej jakości. Dodatkowo, aby zapewnić prawidłową pracę mózgu, zdrową dietę należy połączyć z aktywnością fizyczną i psychiczną oraz zadbać o zadowolenie z życia.
Komentarze do: Zdrowa dieta zapobiega starzeniu się mózgu