Chyba nie ma osoby, która chociaż raz nie próbowałaby czipsów. Jest to chyba najbardziej popularna słona przekąska. Nie jest tajemnicą, że czipy ziemniaczane, kupowane w sklepach spożywczych, są niezdrowe i zawierają dużą ilość zbędnych kalorii. Na szczęście istnieją alternatywne przepisy na zdrowe i dietetyczne czipsy.
Przepis na czipsy z cukinii
Poniżej przepis na pyszne czipsy z cukinii, który przypadnie do gustu nawet najzagorzalszym zwolennikom czipsów ze sklepu.
Aby przygotować czipy z cukinii potrzebujesz: młodą cukinię, bułkę tartą, mleko, ser żółty (parmezan), czosnek w proszku i sól.
- Najpierw myjemy cukinię i kroimy w cienkie plastry;
- Moczymy gotowe plastry w mleku i zostawiamy na około 10-15 minut;
- Dokładnie mieszamy bułkę tartą, ser i czosnek;
- Następnie obtaczamy plastry cukinii w panierkę;
- Kładziemy kawałki cukinii na ruszcie i pieczemy 25-30 minut do zarumieniania czipsów.
Zobacz również:
Nasze zdrowe czipsy z cukinii są gotowe!
Przepis na czipsy z jarmużu
Nie mniej zdrowe i dietetyczne są czipsy z jarmużu.
Dla przygotowania potrzebujemy następujące składniki: duży pęczek jarmużu, szczyptę soli i oliwę z oliwek.
- Bierzemy jarmuż i rozdzielamy go na pojedyncze gałązki;
- Myjemy i oczyszczamy gałązki;
- Następnie rwiemy ma mniejsze kawałki, oddzielając liście od łodyg;
- Jarmuż wrzucamy do miski i dodajemy sól;
- Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- Dokładnie mieszamy jarmuż i przekładamy na blachę do pieczenia;
- Pieczemy czipsy około 15 minut w temperaturze 150°C.
Nasze chrupiące i dietetyczne czipy z jarmużu są gotowe!
Komentarze do: Zdrowe czipsy istnieją, zobacz jak je przyrządzić!