Zdrowe odchudzanie z dietą rybną
Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby i owoce morza są pełne wartości odżywczych. W ich skład wchodzi dużo białka, które doskonale wpływa na regulowanie procesu przemiany materii. Przy normalnym żywieniu zaleca się jadanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Pośród wielu diet możemy także wyróżnić dietę rybną.
Bez wątpienia w jej przypadku można mówić o wielu zaletach. Nie dość, że jest smaczna, to jeszcze bardzo zdrowa. Poza tym stanowi idealne rozwiązanie dla osób pragnących zachować szczupłą sylwetkę.
Dieta rybna poza wieloma niekwestionowanymi zaletami przy odchudzaniu wpływa także na wzmocnienie odporności organizmu oraz działa na niego w sposób oczyszczający. Ryby zawierają bardzo dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Poza tym korzystnie wpływają na układ krążenia i serce.
Dieta rybna jak sama nazwa wskazuje opiera się przede wszystkim na częstym jedzeniu ryb. Opracowana została w taki sposób, by posiłki z ryb spożywane były przynajmniej 2 razy dziennie. Chcąc jednak uzyskać pożądany efekt i zrzucić kilka kilogramów konieczny okazuje się wybór tylko chudych ryb takich jak flądra, dorsz, mintaj czy sola. Nie należy do przyrządzania posiłków zużywać zbyt dużej ilości oleju. Zalecane jest spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia. Dieta rybna powinna trwać przed okres 2 tygodni, jednakże nie istnieją żadne przeciwwskazania, by po upłynięciu określonego czasu powtórzyć ją. Zapewne dla wielu istotne okaże się to, że przy pomocy tej techniki żywienia możliwa jest utrata nawet 8 kilogramów w ciągu 4-6 tygodni. Przy tym co najważniejsze odchudzanie przebiega prawidłowo bez widocznych negatywnych skutków dla zdrowia. Dwutygodniowa kuracja pozwala pozbyć się około 3 kilogramów.
Zobacz również:
Przykładowy jadłospis na kilka dni
Dzień I
- śniadanie (2 kawałki chrupkiego pieczywa + 50 g wędzonej makreli z serkiem wiejskim + herbata bez cukru)
- II śniadanie (1 szklanka maślanki + 1 banan)
- obiad (filet rybny + warzywa)
- podwieczorek (2 mandarynki)
- kolacja (1 kromka ciemnego chleba + plasterek żółtego sera + pół szklanki mleka)
- śniadanie (1 szklanka płatków kukurydzianych + 1 szklanka mleka + 1 łyżeczka miodu)
- II śniadanie (1 kiwi + 150g kefiru)
- obiad (1 grillowany śledź z pomidorami + kawałek chrupkiego pieczywa + kawa)
- podwieczorek (3 biszkopty + szklanka soku owocowego, niesłodzonego)
- kolacja (2 kromki chleba razowego + 4 liście sałaty + 100 g wędzonego pstrąga + herbata bez cukru)
- śniadanie (pół szklanki musli + 150 g jogurtu naturalnego + i łyżeczka miodu)
- II śniadanie (1 kromka pumpernikla + kostka serka topionego + pół świeżego ogórka)
- obiad (1 wędzony dorsz z jajkiem + 1 wafel z pszenicy)
- podwieczorek (koktajl z mleka + szklanka owoców sezonowych)
- kolacja (120 g karpia w galarecie + kromka chleba pełnoziarnistego + czerwona papryka + herbata bez cukru)
- śniadanie (wędzony śledź + szklanka soku pomarańczowego + kromka chleba razowego
- II śniadanie (grejpfrut + pół grahamki + plasterek wędliny drobiowej + 2 liście sałaty)
- obiad (1 porcja białej zupy rybnej)
- podwieczorek (kromka bułki + łyżeczka dżemu owocowego + pół szklanki mleka)
- kolacja (jajo na twardo + 2 kromki bułki wrocławskiej + 50 g kiełków + pół szklanki kawy z mlekiem
- śniadanie (serek wiejski + 25 g kiełków + szklanka herbaty owocowej bez cukru + 3 kawałki chrupkiego pieczywa)
- II śniadanie (150 g jogurtu naturalnego + łyżka płatków owsianych + jabłko
- obiad (sardynki z pomidorami + zielona sałata + kromka bagietki)
- podwieczorek (pół szklanki kawy z mlekiem + jagodzianka)
- kolacja (sałatka z tuńczyka + 1/3 szklanki ryżu + łyżka kukurydzy + łyżka posiekanego szczypiorku + szklanka herbaty bez cukru)
Komentarze do: Zdrowe odchudzanie z dietą rybną