Szukaj

Zdrowe odżywianie pomaga zapobiegać depresji

Depresja to zaburzenie psychiczne z grupy zaburzeń selektywnych, które charakteryzuje się obniżeniem nastroju, lękiem i utratą radości życia. Może pojawić się nagle w wyniku traumatycznych przeżyć, może też powoli wkradać się w nasze życie. Oprócz objawów, które znacznie utrudniają codzienne funkcjonowanie chorego, depresja zwiększa też ryzyko rozwoju niektórych schorzeń, takich jak nowotwory czy choroby serca.



Zaburzenia depresyjne mogą być częściowo związane ze sposobem odżywiania się, gdyż chorzy nie zawsze dbają o właściwą dietę i często sięgają po niezdrowe jedzenie, które nie wpływa korzystnie na ich stan zdrowia.
   
Anu Ruusunen, doktorantka z University of Eastern Finland, zadała sobie pytanie, jaki jest wpływ diety na ryzyko wystąpienia depresji u osób zdrowych.

W swojej pracy doktorskiej Ruusunen sugeruje, że zbyt kaloryczne jedzenie zwiększa ryzyko zaburzeń depresyjnych i vice versa. Badanie to nie jest zresztą pierwszym tego rodzaju doświadczeniem. Już hiszpańscy naukowcy udowodnili związek między zaburzeniami nastroju a bogatą w tłuszcze dietą.
   
Do udziału w finlandzkim eksperymencie wybrano 2 tysiące dorosłych mężczyzn i przez 13 lat obserwowano zarówno ich sposób odżywiania się, jak i stan zdrowia psychicznego. Informacje zbierano za pomocą licznych ankiet sondażowych oraz wydawanych przez szpitale profili psychologicznych uczestników badania.

   
Wyniki eksperymentu wykazały, że te osoby, którzy jedzą więcej owoców, warzyw, białego mięsa i ryb, są mniej narażone na depresję, niż ci, którzy stosują bardziej kaloryczną dietę, składającą się z czerwonego mięsa, napojów gazowanych i słodkich deserów.

Naukowcy poszli o krok dalej. Wybrali 140 innych kandydatów, tym razem były to zarówno kobiety, jak i mężczyźni, którzy uczestniczyli w trwającym trzy lata programie dietetycznym.

Pod koniec tego okresu uczestnicy byli na ogół w lepszym stanie psychicznym niż na początku programu, a dotyczyło to zwłaszcza tych osób, które straciły na wadze.

- Wszystkie te wyniki wskazują na związek między dietą a ryzykiem depresji - wyjaśnia Anu Ruusunen.
   
Należy jednak pamiętać, że depresja to schorzenie złożone i na jej rozwój wpływa wiele innych czynników, takich jak stan cywilny, relacje społeczne, praca czy problemy finansowe. Dużym uproszczeniem byłoby więc stwierdzenie, że tylko dieta wpływa na rozwój zaburzeń depresyjnych, chociaż bez wątpienia może pomóc w zapobieganiu depresji.

Komentarze do: Zdrowe odżywianie pomaga zapobiegać depresji

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz