Szukaj

Zdrowotne właściwości diety niskotłuszczowej

Dieta niskotłuszczowa jest nie tylko niskokaloryczna, ale także lekkostrawna. Zawierające niewielką ilość kalorii oraz duże ilości witamin posiłki nie dość, że pomagają skutecznie stracić na wadze, to jeszcze umożliwiają zachowanie prawidłowo funkcjonującego układu trawiennego oraz zapobiegają wystąpieniu miażdżycy.



Na czym polega dieta?

Dieta polega na spożywaniu posiłków przygotowanych na parze. Co ważne dzięki zastosowaniu tej diety możemy się skutecznie odzwyczaić od jadania nadmiernych ilości soli i cukrów. Dieta niskotłuszczowa nie polega na całkowitym wyeliminowaniu tłuszczy z jadłospisu, a jedynie na ograniczeniu ich ilości tak aby nie powodowały tycia. Jak wiadomo zbyt duża ilość kalorii przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej, dlatego też bardzo ważnym elementem odchudzania jest zwrócenie uwagi na ilość tłuszczy znajdujących się w poszczególnych produktach.

Dieta niskotłuszczowa promuje przede wszystkim spożywanie warzyw.  Warzywa stanowią nieodłączny element tej diety, dlatego warto w codziennym jadłospisie uwzględnić min. brokuły, kalafior, marchew, sałatę czy rukolę. Dodatkowo istotnym elementem diety są owoce. Dopuszczalne jest spożywanie jabłek, truskawek, brzoskwiń, śliwek, malin oraz mandarynek.

By móc skorzystać z diety niskotłuszczowej warto jest wcześniej zapoznać się z produktami zawierającymi niewielkie ilości tłuszczy, by wiedzieć jakie składniki są dozwolone podczas stosowania diety. Bez wątpienia duże ilości tłuszczy zawierają takie produkty jak pełne mleko, lody, czerwone mięso, masło, niektóre gatunki sera oraz wszelakie mięso przetworzone. Natomiast o niewielkich ilościach tłuszczy możemy mówić w przypadku warzyw, owoców, ryb, ryżu, makaronów, nasion oraz orzechów.


Warto wiedzieć, że dieta niskotłuszczowa powinna być przede wszystkim mocno urozmaicona i zbilansowana. W ciągu dnia należy spożywać 4-5 posiłków, które zawierają odpowiednie ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Choć w diecie niskotłuszczowej zalecane jest spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, to jednak należy uważać na cukier znajdujący się w owocach.

W trakcie stosowania diety wskazane jest zastępowanie wszelkich produktów pszennych produktami zbożowymi pełnoziarnistymi, tak by ilość spożywanych węglowodanów była umiarkowana. W przypadku mięs najbardziej wskazane jest jadanie drobiu oraz mięs pieczonych. Odpowiednimi i jak najbardziej wskazanymi składnikami diety są ryby. Zaleca się spożywanie ich przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Dieta niskotłuszczowa zmusza nas do wyeliminowania z jadłospisu wszelakich potraw smażonych. Potrawy powinny być duszone, gotowane, gotowane na parze lub ewentualnie pieczone. Jak w każdej diecie wskazane jest także picie dużych ilości wody mineralnej niegazowanej.

W przypadku diety niskotłuszczowej zabronione jest spożywanie produktów typu fast-food, alkoholu oraz słodyczy. Głównym założeniem diety jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Jak wygląda przykładowy jadłospis?
  • Śniadanie (herbata bez cukru + pół jabłka + dwie grzanki + serek wiejski)
  • Drugie śniadanie (gruszka + pieczywo chrupkie z sałatą i plastrem chudej szynki)
  • Obiad (fasolka szparagowa gotowana na parze + mały kalafior + mały kefir + panga gotowana na parze)
  • Kolacja (herbata niskosłodzona + grzanka z pomidorem, sałatą i szczypiorkiem)

Komentarze do: Zdrowotne właściwości diety niskotłuszczowej

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz