Zdrowsze pokarmy i napoje były konsekwentnie droższe niż te mniej korzystne dla zdrowia. Tak donoszą badania, które analizowały ceny produktów między rokiem 2002 a 2014, a co ciekawe cena dobrych produktów wciąż rośnie.
Badania zostały opublikowane w czasopiśmie PloS One, a jednym z głównych autorów był Nicholas Jones z Universytetu Cambridge w Wielkiej Brytanii.
Autorzy tego badania przenalizowali dane rządowe na temat istniejących krajowych cen żywności i zawartości odżywczej ponad 90 potraw i napojów z lat 2002 – 2012. Każdy element został przypisany do grupy żywności zakwalifikowanej jako „bardziej zdrowa” lub „mniej zdrowa” z wykorzystaniem składników odżywczych modelu profilowania opracowanego przez Food Standards Agency w Wielkiej Brytanii.
Zobacz również:
Wyniki wykazały, że w 2012 roku cena za 1000kcal była równa 2,50£ dla mniej zdrowych produktów, a 7,49£ dla bardziej zdrowej żywności. Cena była wyższa w przypadku większości produktów spożywczych. Ta tendencja może powodować, że zdrowa żywność jest mniej przystępna cenowo. Autorzy sugerują również, że może mieć to wpłw na bezpieczeństwo i indywidualne odżywianie osób, co odnosi się również zdrowia publicznego. To z kolei może powodować nierówność społeczną w zdrowiu.
Komentarze do: Zdrowsza dieta jest droższa