Istnieje wiele ziół, które pomagają w zwalczaniu stanu zapalnego i wzmacniają system odpornościowy. Jednak najbardziej znanymi i przebadanymi pod tym kątem ziołami są kurkuma oraz zielona herbata. Są one świetnymi składnikami, które możemy spożywać codziennie aby wzmocnić swój system odpornościowy, chronić się przed przeziębieniem i grypą oraz rozwojem chorób przewlekłych.
Do podstawowych zasad pozwalających utrzymać silny system odpornościowy należą unikanie cukru i toksyn pochodzących ze środowiska oraz zredukowanie stresu. Dodatkowo ważne są również regularne ćwiczenia oraz zdrowy tryb snu. Wreszcie wprowadzenie do swojej diety ziół pomagających wzmocnić odporność, takich jak kurkuma i zielona herbata, spowoduje, że nasz organizm dostanie dodatkowy zastrzyk energii aby mógł radzić sobie ze zmianami pogody czy czynnikami stresogennymi.
Kurkuma
Kurkuma jest azjatyckim ziołem koloru pomarańczowego. Używana była od stuleci w medycynie chińskiej oraz Ayurveda. Zawarta w niej kurkumina jest bardzo silnym środkiem przeciwzapalnym, który hamuje proces zapalny w chorobach przewlekłych.
W kulturze azjatyckiej kurkuma używana jest prawie w każdym posiłku. Zachwycają się oni jej właściwościami medycznymi oraz spowalniającymi proces starzenia. Zachodnia medycyna dopiero teraz zaczęła bardzo dokładnie badać związki zawarte w kurkumie aby lepiej zrozumieć jej dobroczynne właściwości na nasze zdrowie. W literaturze pojawiło się ponad 500 wyników badań, które wykazują antyrakowe działanie kurkuminy.
Kurkumina wzmacnia również aktywność najsilniejszych antyoksydantów w organizmie takich jak glutation, dysmutaza ponadtlenkowa oraz katalaza. Związki te ograniczają ryzyko uszkodzenia organów spowodowane przez stres oksydacyjny.
Zobacz również:
- Choroby układu krążenia u osób starszych
- Jakie szczepienia czekają dziecko w 1 roku życia ?
- Właściwości witaminy B – niedobór, nadmiar i źródła występowania
- Kwasy tłuszczowe nasycone
- Dieta dla grupy krwi 0
- Typy porodów
- Pielęgnacja skórek
- Komórki macierzyste największą nadzieją medycyny XXI wieku, dlaczego?
Aktywuje ona także mitochondria pośredniczące w procesie obumierania komórek rakowych. Posiada właściwości antyangiogeniczne co oznacza, że komórki nowotworowe nie mogą dostarczyć sobie odpowiedniej ilości krwi aby móc się dalej rozwijać. Powoduje to, że są one bardziej podatne na leczenie farmakologiczne takie jak chemioterapia oraz inne leki używane w leczeniu nowotworów.
Aby nasz organizm dobrze wchłaniał kurkuminę, niezbędne jest jej połączenie z tłuszczami takimi jak olej kokosowy, mleko czy oliwa z oliwek. Podobne działanie posiada również piperyna zawarta w czarnym pieprzu.
Osobom cierpiącym na choroby przewlekłe poleca się suplementy z wysoką zawartością kurkuminy oraz z powłoką piperinową, która ochroni główny składnik przed działaniem kwasów żołądkowych co pozwoli na prawidłową jej absorpcję .
Zielona herbata
Zielona herbata jest bardzo popularnym napojem w Azji, a teraz także w północnej Ameryce. Uważana jest za dobrą alternatywę dla kawy oraz innych ciepłych napojów. Badania wykazały, że zawiera ona duże ilości polifenoli, które mają wiele zdrowotnych właściwości.
W listopadzie 2005 roku magazyn „Antiviral Research” opublikował wyniki badań, które wskazują, że EGCG, czyli składnik znajdujący się w zielonej herbacie, hamuje podział wirusa grypy w organizmie oraz blokuje hemaglutyniny w wirusie co zapobiega rozprzestrzenianiu się go na inne komórki.
ECGC może być również pomocne w walce z takimi wirusami jak EBV (Epstein-Barr), wirusem opryszczki pospolitej, HIV-1 oraz wirusami grypy. Zielona herbata zawiera dużą ilość L-teaniny, która aktywuje proces rozmnażania się limfocytów typu T (gamma-delta) oraz do tworzenia interferonu gamma (If-G). Interferon jest skutecznym przeciwbakteryjnym cytokinem (białkiem), który jako pierwszy zaczyna obronę organizmu przed infekcją.
Zielona herbata zawiera również niewielkie ilości alkiloamin, które obecne są również w organizmach chorobotwórczych. Kiedy pijemy zieloną herbatę substancja ta przygotowuje nasz organizm do obrony przeciwko patogenom.
Paulina Osowska
Komentarze do: Zioła pomagające w zwalczaniu przeziębienia, grypy i chorób przewlekłych