W 2012 r. rząd amerykański odświeżył stary spis zasad dotyczących żywienia w szkołach, proponując wprowadzenie zdrowych lunchy. Najnowsze badania z School od Public Health Uniwersytetu Harvarda sugerują, że nowe zasady zwiększyły konsumpcję warzyw i owoców wśród studentów z mniej zamożnych rodzin.
Najważniejszy posiłek dnia spożywany jest w szkole
Wg grupy badawczej prowadzonej przez Julianę Cohen z Departamentu Żywienia, około 32 miliony amerykańskich uczniów je posiłek w szkole. Zauważono także, że dla studentów z uboższych rodzin jedzenie w szkole stanowi 50% codziennego zapotrzebowania na energię.
Zmiany na lepsze
Aby sprawić, by posiłki na szkolnych stołówkach były bogate w składniki odżywcze, amerykański rząd wprowadził serię zasad dotyczących szkolnego żywienia: podawanie większej ilości produktów pełno zbożowych, wprowadzenie mleka o niskiej zawartości tłuszczu, wprowadzanie do menu owoców i warzyw, ograniczenie tłuszczów nasyconych i sody, a także ograniczenie kalorii poprzez zmniejszenie porcji (stosownie do wieku ucznia).
Zobacz również:
Znacznie zwiększona konsumpcja owoców I warzyw
Naukowcy odkryli, że po wprowadzeniu nowych zasad dotyczących jadłospisu zwiększyła się konsumpcja owoców i warzyw. Co więcej, nie zwiększyła się ilość wyrzuconego przez nich jedzenia, co może oznaczać, ż uczniowie chętnie spożywali wybrane przez siebie owoce. Badacze dowiedli także, że zwiększyła się ilość spożywanych warzyw. Przed wprowadzeniem nowych zasad wybierało je 24,9% uczniów, a po zastosowaniu rządowej propozycji konsumpcja jarzyn wzrosła do 41,1%. Owe zmiany były dla większości młodych Amerykanów pierwszym krokiem w stronę zdrowego żywienia. Wiele szkół na terenie całego kraju postanowiła zamienić niezdrowe przekąski w swoich stołówkach i automatach na smaczne i pożywne posiłki.
Opracowała:Monika Kachniarz
Komentarze do: Zmiany w stołówkowych jadłospisach mogą zwiększyć spożycie warzyw i owoców