Szukaj

Zmodyfikowana dieta śródziemnomorska wspomaga utratę wagi

Według nowych badań z Niemiec zmodyfikowana dieta śródziemnomorska złożona z lokalnych produktów może skutkować utratą wagi, łatwiej także jej przestrzegać. W czasopiśmie European Journal of Clinical Nutrition naukowcy piszą, że osoby, które znajdowały się na diecie śródziemnomorskiej i spożywały znane im produkty oraz wyliczone porcje słodyczy, schudły po 12 tygodniach i utrzymały wagę przez ponad rok. Ale dodają, że osobom z Europy i spoza rejonu Morza Śródziemnego mogłoby być trudno jej przestrzegać.

Żeby wypróbować dietę zmodyfikowaną, Anja Austel z Uniwersytetu Göttingen w Niemczech wraz z zespołem monitorowała jej przebieg u 225 Szwedów mających nadwagę lub otyłych, z których część poproszono o rozpoczęcie diety 12 tygodni później.

Inaczej niż w tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej, w której kładzie się nacisk na spożywanie oleju z oliwek i orzechów, w zmodyfikowanej diecie zastępuje się je lokalnymi smakami jak olej rzepakowy o smaku masła lub neutralnym, olej orzechowy i orzechy włoskie. Dozwolone jest zjedzenie dwóch wyliczonych porcji słodyczy dziennie.

Po 12 tygodniach uczestnicy stracili średnio na wadze ponad 5 kg i 5 cm w pasie, w porównaniu do osób, które zaczęły dietę później i straciły niecałe 0,5 kg bez widocznych zmian w obwodzie. Osoby na diecie zredukowały również wskaźnik masy ciała (BMI) – współczynnik powstały przez podzielenie masy przez kwadrat wysokości ciała. Prawie nie odnotowano zmian w grupie drugiej.

72% uczestników przestrzegało diety przez pierwsze 12 tygodni, a połowa przez rok - po tym czasie schudli kolejne 4 kg. Poprawie uległ też poziom cholesterolu.

Niezwiązany z badaniami dr Miguel Angel Martinez-Gonzalez z Uniwersytetu Navarry w Hiszpanii twierdzi, że tradycyjna dieta śródziemnomorska dopuszcza dozę elastyczności.

Mówi, że dieta ma 6 głównych składników, które niosą ze sobą korzyści: oliwa z oliwek (zwłaszcza z pierwszego tłoczenia), owoce i orzechy, warzywa, rośliny strączkowe, zboże i pełne ziarna oraz ryby. Mięso i produkty mleczne uważa się za szkodliwe i powinno się je spożywać w małych ilościach, tak jak czerwone wino.

Aleksandra Żyła

Komentarze do: Zmodyfikowana dieta śródziemnomorska wspomaga utratę wagi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz