Najnowsze badania wykazują, że olej kukurydziany redukuje ilość cholesterolu (TC i LDL-C) bardziej niż oliwa z oliwek extra-virgin. Odkrycie zostało zaprezentowane na zjeździe Amerykańskiego Stowarzyszenia Postępów i Kontrowersji Żywienia (American Society for Nutrition's Advances & Controversies) podczas konferencji Żywienia Klinicznego przez głównego badacza, dra Kevina C. Maki.
Wśród 54 zdrowych mężczyzn i kobiet biorących udział w badaniu żywieniowym, konsumpcja pokarmów zawierających olej kukurydziany znacznie zmniejszaja poziomy cholesterolu LDL (złego) i ogólnego poziomu cholesterolu (TC) w porównaniu z takimi samymi pokarmami zawierającymi oliwę w oliwek. Olej kukurydziany zredukował LDL o 10,9% w porównaniu do oliwy extra-virgin (3,5%), całkowita ilość cholesterolu zaś zmniejszyła się o 8,2% (dla produktów z olejem kukurydzianym), a dla oliwy wartość ta wyniosła 1,8%. Badani przyjęli 4 łyżki stołowe oleju kukurydzianego lub oliwy extra-virgin w daniach (zgodnych z amerykańskimi zaleceniami żywieniowym) spożywanych na co dzień. Wszystkie produkty były traktowane jako dieta dla dbających o linię.
Badanie naprzemianległe oszacowało działanie dietetycznych olejów na stężenie lipoprotein i lipidów. Badanie porównało wpływ oleju kukurydzianego i oliwy na cholesterol LDL, cholesterol całkowity, cholesterol HDL (ten dobry), zły cholesterol, trójglicerydy i stosunek całego cholesterolu do HDL. Badani mieli stężenie LDL >=130 mg/dL i <200mg/dL. Próbki krwi, tak jak inne medyczne pomiary, zostały pobrane od wszystkich uczestników badania przed i po każdej fazie testów. - Wynik badania sugeruje, że olej kukurydziany ma znacznie większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż oliwa extra-virgin poniekąd dzięki naturalnej zdolności steroli roślinnych do jego zatrzymywania - mówi dr Maki. - Te odkrycia dodają do poprzednich badań pozytywny wpływ oleju kukurydzianego na zdrowie serca.
Zobacz również:
Choroby układu sercowo-naczyniowego pozostają najczęstszą przyczyną zgonów w USA. Istniejące badania wykazują, że diety zawierające co najmniej 5-10% kaloryczności pochodzących z nienasyconych kwasów tłuszczowych z roślin, wiążą się z mniejszym ryzykiem problemów z sercem.
Olej kukurydziany ma unikalną kombinację zdrowych kwasów tłuszczowych i steroli roślinnych; badanie sugeruje, że pomaga to obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej kukurydziany także bardziej obfituje w sterole roślinne - 4 razy więcej od oliwy extra-virgin, 40% więcej od oleju rzepakowego. Bazując na analizie oleju kukurydzianego i porównaniu USDA na rok 2013 dla innych olejów jadalnych, ilość steroli roślinnych dla oleju kukurydzianego wynosi 135,6mg/porcję, a dla oliwy 30,0mg/porcję. Sterole roślinne to substancje naturalnie obecne w owocach, warzywach, orzechach, nasionach, zbożach, roślinach strączkowych i olejach roślinnych. Jak widać, w dużym stopniu uczestniczą w redukcji poziomów cholesterolu i mogą mieć kluczową rolę w diecie korzystnej dla serca.
Komentarze do: Znalezione w oleju kukurydzianym sterole roślinne wspomagają zdrowe serce! (2)
Oleje roślinne szkodzą czy nie?
2To w końcu jak to jest z tym olejem kukurydzianym-To w końcu szkodzi czy pomaga ????!!!!! bo tu na biomedical napisaliście, że szkodzi: http://www.biomedical.pl/aktualnosci/niektore-oleje-roslinne-moga-zwiekszyc-ryzyko-c... pokaż całość
Witam. Aktualności redagowane są na podstawie źródeł zagranicznych jak i Polskich. Wszystkie te informacje, zaczerpnięte są z oficjalnych stron zajmującymi się danymi zagadnieniami. Jak wynika z tekstu pierwszego, oleje ... pokaż całość