Szukaj

Znaleziono sposób na wydłużenie okresu przechowywania brokołów

Podczas przeprowadzania badań, mających na celu zwiększenie dobrze już znanych antynowotworowych właściwości brokułów, naukowcy z Uniwersytetu w Illinois znaleźli również sposób na przedłużenie okresu przydatności do spożycia tych warzyw.

Jack Juvik z Uniwersytetu w Illinois wyjaśnił, że w łącząc dwa związki, pochodzące z naturalnych wyciągów roślin, zwiększa się zawartość czynników antynowotworowych w brokułach, jednocześnie przedłużając okres ich świeżości po zbiorze.  Odkrycie to jest szczególnie ważne dla hodowców, którzy po zebraniu brokułów mają tylko ok. 2-3 dni na dostarczenie warzyw do dalszej dystrybucji.

Naukowcy po raz pierwszy użyli jasmonianu metylu ( MeJa ),nietoksycznego związku (produkowanego naturalnie w roślinach ), aby zwiększyć potencjał przeciwnowotworowy brokułów, rozpylając go na te warzywa na 4 dni przed zbiorami. Po zastosowaniu, MeJa inicjuje proces powiązany z aktywnością genu biosyntezy glukozynolanów, czyli związków zawartych w tkankach brokułów i innych warzyw kapustnych, takich, jak kalafior, czy kapusta. Glukozynolany zidentyfikowano jako silne środki zapobiegające rakowi ze względu na ich zdolność do pobudzania enzymów detoksyfikacji , co eliminuje kancerogeny z ciała ludzkiego. Jednakże , w czasie tego procesu, MeJa aktywuje również sieć genów prowadzących do rozpadu roślin poprzez indukowanie uwalniania etylenu. W efekcie zmniejszałoby to okres przydatności brokułów po zbiorze. Naukowcy rozwiązali ten problem przy pomocy niedawno opracowanego związku 1- metylocyklopropen (MCP - 1), który jak wykazano koliduje z receptorami białka w roślinie, wrażliwymi na receptor etylenu. Zastosowano ten związek po zbiorach tych samych brokułów, które zostały potraktowane MeJa przed zbiorami. Etylen przemieszcza się i wiąże z receptorami etylenu, co powoduje ich rozpad.

W efekcie zostaje on wypchnięty, co spowalnia związany z nim proces rozkładu rośliny. Według badaczy, rozpylone związki nie są szkodliwe dla zdrowia bardziej, niż sól i znikają z rośliny po upływie ok. 10 godzin.

"Jest to dość tani sposób, aby utrzymać jakość żywności oraz zapewnić prewencyjne podejście do wszystkich kosztów leczenia, związanych z chorobami zwyrodnieniowymi. To nie są tabletki, które ingerują i eliminuję, lub zmieniają uszkodzone tkanki, ale jest to sposób, aby chronić ludzi zmniejszając ryzyko, że dojdzie do powstania chorób. Nie cofnie to zmian chorobowych, ale może zapobiec dalszym szkodom", podsumował dr Juvik.

Ewa Panasiuk

Komentarze do: Znaleziono sposób na wydłużenie okresu przechowywania brokołów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz