Nowa analiza opublikowana w czasopiśmie BMJ Open sugeruje, że ludzie z niższych grup ekonomiczno-społecznych w Wielkiej Brytanii spożywają większe ilości soli, mimo ogólnego spadku krajowego spożycia tej przyprawy.
Według autorów badania, kierowanych przez Profesora Fancesco Cappucio, dyrektora Światowej Organizacji Zdrowia współpracującej w tym badaniu z Centrum Żywienia w Wielkiej Brytanii - wysokie ciśnienie tętnicze jest najczęstszą chorobą wywołaną spożyciem niskiej jakości soli. Choroba ta, może prowadzić do wielu powikłań, które w konsekwencji powodować mogą inwalidztwo a nawet śmierć. Jednak najbardziej niebezpieczny wydaje się udar mózgu i choroba układu sercowo-naczyniowego (CVD).
Naukowcy wyjaśniają, że ryzyko CVD staje się coraz bardziej powszechne w krajach o niskim i średnim dochodzie oraz w grupach, które obecnie znajdują się w trudnej sytuacji społecznej.
Umiarkowane ilości soli, zmniejszają ciśnienie krwi, co z kolei redukuje potencjalne ryzyko choroby sercowo-naczyniowej lub udaru. Jednak w przypadku nadmiernego spożywania tej przyprawy, ryzyko to, może mieć skutki odwrotne od zamierzonych. W 2003 roku, Agencja UK Food Standards wdrożyła program regulacji spożywania soli, który miał na celu ograniczenie ilości tej przyprawy do 6g dziennie.
Zobacz również:
Naukowcy postanowili sprawdzić, czy wprowadzone założenia znalazły swoje zastosowanie. W tym celu, naukowcy postanowili przeanalizować 1027 mężczyzn i kobiet w wieku od 19 do 64 lat. Naukowcy ocenili również uczestników pod względem rozmieszczenia geograficznego, wykształcenia i wykonywanego zawodu. Badania trwały od 2008 do 2011 roku.
Wyniki badań pokazują, że spożycie soli jest różne w zależności od grup ekonomiczno-społecznych. U osób o najniższym poziomie wykształcenia, ilość dziennego spożywania soli była najwyższa. Niezależnie od miejsca zamieszkania. Naukowcy twierdzą również, że mimo Krajowego Programu Redukcji Soli, nierówności spożywania tej przyprawy nie zmniejszyły się.
To pierwsze badanie, które ocenia wpływ krajowego programu zdrowotnego. Jego wyniki jednak nie są nadal wystarczające do ogólnej analizy i oceny. Mimo tego, naukowcy uważają, że jest to wartościowe badanie, które również może być pomocne w dalszych analizach.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Zużycie soli wyższe w małych grupach ekonomiczno-społecznych