Przyjęcie diety śródziemnomorskiej jest związane z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę, szczególnie wśród osób z wysokim ryzykiem chorób układu krążenia, według badań przedstawionych w American College of Cardiology na 63-ciej Dorocznej Sesji Naukowej.
Dane z pierwszej zbiorczej analizy badań oceniających możliwy wpływ diety śródziemnomorskiej na rozwój cukrzycy pokazują, że stosowanie się do tej diety wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy o 21% w stosunku do grup kontrolnych. Ta różnica była jeszcze bardziej widoczna wśród osób z wysokim ryzykiem chorób układu krążenia, wśród których profilaktyka cukrzycy jest szczególnie krytyczna. Analiza wykazała, że pacjenci z tej podgrupy byli narażeni na rozwój cukrzycy o prawie 27% mniej w porównaniu z grupą kontrolną.
„Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może zapobiec rozwojowi cukrzycy, niezależnie od wieku, płci, rasy czy kultury", powiedział Demostenes Panagiotakos, profesor Uniwersytetu w Harokopio w Atenach i główny badacz tego zjawiska. „Ta dieta ma korzystny wpływ nawet w grupach wysokiego ryzyka, a ponadto nigdy nie jest za późno, aby zacząć ją stosować”, dodał.
Zobacz również:
Naukowcy odkryli także, że niezależnie od badanej populacji, europejskiej, lub poza europejskiej, o wysokim lub niskim ryzyku chorób sercowo-naczyniowych, związek między dietą śródziemnomorską, a niższym ryzykiem cukrzycy pozostał. Choć dieta śródziemnomorska nie ma określonych zestawów potraw, to powszechnie uważa się, że w jej skład wchodzą świeże owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, fasola, orzechy, ryby, oliwę z oliwek, a nawet niewielkie ilości czerwonego wina.
Liczba zachorowań na cukrzycę związana jest z epidemią otyłości
Liczba przypadków cukrzycy na całym świecie podwoiła się w ciągu ostatnich 30 lat i jest związana z rosnącą epidemią otyłości. Osoby z cukrzycą mają problemy w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, ponieważ nie produkują insuliny lub ich organizm nie używa tego hormonu poprawnie. Niekontrolowana cukrzyca może prowadzić do powikłań, w tym ślepoty, niewydolności nerek, chorób układu krążenia i amputacji kończyn. Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko cukrzycy, pomagając chronić przed otyłością. Wcześniejsze badania wykazały, że stosowanie się do tradycyjnej diety śródziemnomorskiej jest powiązane z utratą masy ciała, zmniejszeniem ryzyka chorób serca i związanej z nimi śmierci, a także obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi.
Ewa Panasiuk
Komentarze do: Związek między dietą śródziemnomorską, a niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę