Od teraz o to, że pijesz dziś już trzecią małą czarną, możesz oskarżyć swoje geny. W ostatnich badaniach odkryto sześć nowych wariantów genetycznych, które mogą być odpowiedzialne za to, jak dużo i jak często pijemy każdego dnia kawę.
Badanie prowadzone było pod kierownictwem Marylin Cornelis z Harvard School of Public Health. Wyniki opublikowano we wtorkowym wydaniu pisma Molecular Psychiatry.
- Nauka od dawna wiedziała, że istnieją pewne składniki genetyczne związane ze spożywaniem przez człowieka kawy - mówiła w CNN Marylin Cornelis.
Naukowcy zidentyfikowali sześć obszarów w ludzkim DNA, które wcześniej nie były łączone z zachowaniami dotyczącymi picia kawy. Ich odkrycie może tłumaczyć to, dlaczego niektórzy po wypiciu jednej filiżanki naparu są tak pobudzeni, że nie mogą zasnąć przez pół nocy, podczas gdy inni mogą wypić jej nawet wiadro, a i tak zasną bez problemu.
Każdy reaguje inaczej
W badaniu wzięło udział ponad 120 tysięcy ankietowanych. Pytano ich o to, ile kaw dziennie wypijają, a następnie badano ich DNA.
Zobacz również:
Zdaniem Cornelis, naukowcy będą mogli wykorzystać wiedzę o tych genetycznych wariantach, by zgłębiać i lepiej zrozumieć wpływ kawy i kofeiny na zdrowie. - Większość badań nad wpływem kawy na ludzki organizm zakłada, że każdy człowiek reaguje na określoną dawkę kofeiny tak samo - mówi Cornelis. - Wiemy, że to nieprawda. Teraz dysponujemy danymi, których możemy użyć do dalszych obserwacji.
Kawa to popularna używka
Zgodnie z wynikami badań nad zwyczajami picia kawy przeprowadzonymi w 2014 roku przez National Coffee Association, 61 procent dorosłych Amerykanów pije kawę codziennie.
- W Polsce picie kawy deklaruje 90 procent dorosłych - podaje Joanna Turczyk z Nespresso w rozmowie z Newseria.pl. - W przeliczeniu na ilość naparu przeciętny Polak wypija w ciągu roku 95 litrów kawy. W czołówce spożycia od lat utrzymują się Brazylia, Stany Zjednoczone oraz Niemcy, gdzie na mieszkańca przypada około 10 kg ziaren. Wysoko są również kraje skandynawskie, gdzie pity napar jest znacznie mocniejszy niż w pozostałych krajach i choć jego spożycie jest niższe, to w przeliczeniu na ziarna kawy Skandynawowie są liderami (ok. 15 kg na mieszkańca).
Obecnie sądy o negatywnym wpływie kawy na zdrowie odchodzą do lamusa. Liczne badania udowadniają, że spożywana w rozsądnych ilościach pozytywnie oddziałuje m.in. na mózg, skórę czy wątrobę. Kawa zawiera przeciwutleniacze hamujące procesy starzenia się komórek. Pozwala także osiągać lepsze wyniki w sporcie, łagodzi stres i chroni przed depresją.
Anna Orzechowska
Komentarze do: Związek między kawą a ludzkimi genami