Nowe badania opublikowane przez Instytut Technologów Żywienia w Journal of Food Science pokazują, że jagody posiadają składniki pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Są nimi duże ilości likopenu, powiązanych związków kwasowych oraz metylo-lycopenoate.
Owoc ten ma cierpki smak i zagłębiając się w historię, używany był on przez wieku rdzennych Amerykanów, jako źródło składników odżywczych. Obecne w owocach cukry i ich kwaśny smak sprawiają, że pożądane są zarówno jako produkt surowy, jak i suszony. Oprócz potencjalnych korzyści zdrowotnych, jagody mogą być stosowane jako naturalny barwnik spożywczy.
Zobacz również:
Warto pamiętać, że jagody obniżają tzw. „zły” cholesterol, jednocześnie podnosząc poziom teg „dobrego”. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko chorób serca, a także mózgu.
Co więcej, owoce te zawierają duże ilości żelaza i miedzi, dzięki czemu warto je jeść, aby nie cierpieć na anemię.
Jagody również idealnie sprawdzają się jako lek przeciwwirusowy i zalecane są w profilaktyce wirusowych chorób dróg oddechowych.
Komentarze do: Związki w jagodach wpływają na zdrowie