Pędy powstałe w wyniku zakwitnięcia czosnku są dobre dla zdrowia- stwierdza najnowsza publikacja ACS’ Magazynu Chemii Rolnej i Żywności. Okazuje się, że zamiast do kosza, powinniśmy dodać je raczej do naszej codziennej diety, ze względu na zawarte w nich substancje wspierające działanie serca.
Środek na wszystko
Lecznicze właściwości czosnku znane są od wieków- historia jego zastosowania sięga czasów antycznych. Kojarzono go z siłą, mocą i dobrą kondycją fizyczną. Zażywali go budowniczy piramid, stanowił główny element diety greckich atletów. Według wierzeń zapewniał długowieczność. Był jedną z pierwszych roślin wykorzystywanych przez kształtującą się dopiero medycynę. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych środków bakteriobójczych- szeroko stosowanych w medycynie domowe przy leczeniu infekcji. Regularne spożywanie czosnku obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza jej ciśnienie oraz niweluje ryzyko pojawienia się chorób serca. Ponadto wzmacnia on nasz układ odpornościowy i może pomóc w walce z rakiem. O ile lecznicze właściwości czosnku zostały potwierdzone szeregiem badań, nikt do tej pory nie zajął się zakwitem bulwy.
Zobacz również:
Zakwit nie taki zły
Pędy wyrastające z kilkudniowych ząbków zostały przebadanie po raz pierwszy przez zespół Jong Sam-Kima. Jak stwierdzili, ‘zielony’ czosnek zawiera jeszcze więcej antyoksydantów, niż jego świeży odpowiednik. Gdy z nasiona wyrasta roślina, powstaje dużo nowych związków chemicznych, m.in. takich, które będą chronić ją przed szkodliwymi patogenami w trakcie okresu wzrostu. Kim uznał, że dokładnie taki sam proces zachodzi w momencie kiełkowania czosnku. Oparł się na wynikach innych badań, które stwierdzają, iż kiełki i ziarna mają większą aktywność przeciwutleniającą. Właśnie ta teza podsunęła mu pomysł zbadania pędów czosnku.
Okazało się, że kiełkujący czosnek miał przez pięć dni większą aktywność antyoksydacyjną niż świeższe, młode główki. Oba rodzaje czosnku mają różne metabolizmy, co wskazuje na fakt, że zawarte są w nich zupełnie różne substancje. Ekstrakty z nowego typu czosnku zostały zabezpieczone w laboratorium. „Kiełkowanie może być dobrym sposobem na poprawę antyoksydacyjnego potencjału czosnku” zapewnia Kim.
Badania mogą przyczynić się do wydobycia nowych, nieznanych do tej pory, właściwości czosnku. Ich dokładniejsze zbadanie z pewnością przysłuży się medycynie, pośrednicząc w powstawaniu nowszych, skuteczniejszych środków leczniczych.
Monika Klimczak
Komentarze do: Zwiększona ilość antyoksydantów w kwitnącym czosnku