Szukaj

Właściwości witaminy A

Witaminy zostały odkryte dopiero w I połowie XX wieku. Witamina A  jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Poznana została w 1913 r. dzięki  amerykańskim badaczom: Elmera McColluma i Marguerite Davis, którzy odnaleźli ją  w tranie.

Właściwości witaminy A

Nazywana jest ona retinolem, prowitaminą A, a większości z nas najbardziej znana jest pod nazwą beta-karotenu, dzięki któremu nasza skóra nabiera zdrowego i ładnego kolorytu.  Odgrywa ona bardzo istotną rolę w naszym organizmie, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej diety.  Witamina A jest niezbędnym składnikiem wielu procesów zachodzących w naszym organizmie m.in. umożliwia metabolizm białek oraz hormonów steroidowych.  Dodatkowo jako jej funkcje możemy wymienić:

  • zapobiega wysychaniu i rogowaceniu naskórka,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek przez utrzymanie błon śluzowych w dobrym stanie,
  • uczestniczy w budowaniu  naturalnej odporności organizmu,
  • doskonale wpływa na nasz wzrok,
  • zapewnia normalny wzrost kości i zębów,
  • odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci,
  • nadaje naszej skórze ładny, promienny wygląd i poprawia koloryt,
  • chroni przed chorobami serca.

Niedobór witaminy A

Skutki niedoboru tej witaminy były znane już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i była to tzw. „ kurza ślepota”. Niedobór witaminy A możemy łatwo zauważyć bazując na obserwacji naszego organizmu. Nasze ciało wysyła nam jasne sygnały, dzięki czemu szybko możemy zareagować i zwiększyć ilość tej witaminy w naszej diecie. Oto niektóre z nich:

  • szorstka skóra
  • kruche i łamliwe paznokcie
  • suche, łamliwe włosy
  • wysypka skórna
  • brak apetytu
  • kurza ślepota
  • zahamowanie wzrostu
  • poczucie zmęczenia
  • większa podatność na zakażenia
  • bóle stawów
  • powoduje złe samopoczucie
  • pogorszenie wzroku
  • trądzik pospolity
  • łysienie plackowate

Nadmiar witaminy A

Jak powszechnie wiadomo nic w nadmiarze nie jest dobre i na pewno nam nie służy. Jak się okazuje możemy również „przesadzić” z ilością witamin w naszym organizmie, a mogłoby się wydawać, że powinniśmy spożywać ich jak najwięcej, bez umiaru.  Czym to się objawia i dlaczego nie jest to zdrowe dla naszego organizmu?

  • zażółcenie  skóry
  • krwawienie z dziąseł
  • świąd skóry
  • bóle głowy
  • poczucie zmęczenia
  • wypadanie włosów
  • brak apetytu
  • wymioty,  nudności
  • powiększenie wątroby i śledziony
  • u kobiet mogą również wystąpić zaburzenia związane z miesiączkowaniem

Zapotrzebowanie na witaminę A

Zarówno nadmiar jak i niedobór tej witaminy może prowadzić do pewnych schorzeń, chorób. Warto więc dowiedzieć się ile powinno wynosić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.  Zależy ono od dwóch czynników, a mianowicie naszej płci i wieku.
Tabela: Zapotrzebowanie na witaminę A

Dane z tabelki mogą być bardzo przydatne jednak nie zawsze mamy wiemy ile retinolu znajduje się w poszczególnych produktach. Poniżej kilka przykładowych artykułów spożywczych  zawierających witaminę A oraz ilość retinolu, którą w sobie zawierają.

Zawartość w 100 g lub 100 ml produktu:

  • Tran (18000)
  • Wątróbka drobiowa (9700)
  • Wątróbka wołowa (7280)
  • Marchew (1650)
  • Natka pietruszki (990)
  • Masło (887)
  • Jajko (770)
  • Szpinak (707)
  • Ser żółty (363)
  • Mango (300)
  • Morele (231)
  • Koperek (209)
  • Sałata (144)
  • Pomidor (123)

Źródła witaminy A

Zdecydowanie lepszym pomysłem na przyjmowanie witaminy A jest czerpanie z jej źródeł, niż przyjmowanie jej w postaci suplementów. Znajdziemy są w takich produktach jak:

  • pełne mleko
  • wątroba
  • tłuste ryby
  • tran
  • masło
  • produkty mleczarskie
  • marchew
  • dynia
  • szpinak
  • jarmuż
  • sałata
  • koperek
  • pietruszka
  • śledzie
  • winogrona
  • awokado
  • brukselka
  • pomidory
  • morele
  • śliwki

Należy pamiętać o tym, aby w naszej diecie znalazło się miejsce dla witaminy A. Być może okaże się, że to właśnie jej niedobór był przyczyną naszych dolegliwości czy złego samopoczucia i tylko zwiększenie jej dawki będzie receptą na nasze problemy.  Istnieje wiele jej źródeł, dzięki czemu każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie. Pamiętajmy jednak, aby i w tym przypadku, nie przesadzać z ilością. Dobra dieta, to zbilansowana dieta.

Sandra Żyła

Komentarze do: Właściwości witaminy A

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz