Właściwości witaminy A
Witaminy zostały odkryte dopiero w I połowie XX wieku. Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Poznana została w 1913 r. dzięki amerykańskim badaczom: Elmera McColluma i Marguerite Davis, którzy odnaleźli ją w tranie.
Nazywana jest ona retinolem, prowitaminą A, a większości z nas najbardziej znana jest pod nazwą beta-karotenu, dzięki któremu nasza skóra nabiera zdrowego i ładnego kolorytu. Odgrywa ona bardzo istotną rolę w naszym organizmie, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej diety. Witamina A jest niezbędnym składnikiem wielu procesów zachodzących w naszym organizmie m.in. umożliwia metabolizm białek oraz hormonów steroidowych. Dodatkowo jako jej funkcje możemy wymienić:
- zapobiega wysychaniu i rogowaceniu naskórka,
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek przez utrzymanie błon śluzowych w dobrym stanie,
- uczestniczy w budowaniu naturalnej odporności organizmu,
- doskonale wpływa na nasz wzrok,
- zapewnia normalny wzrost kości i zębów,
- odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci,
- nadaje naszej skórze ładny, promienny wygląd i poprawia koloryt,
- chroni przed chorobami serca.
Niedobór witaminy A
Skutki niedoboru tej witaminy były znane już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i była to tzw. „ kurza ślepota”. Niedobór witaminy A możemy łatwo zauważyć bazując na obserwacji naszego organizmu. Nasze ciało wysyła nam jasne sygnały, dzięki czemu szybko możemy zareagować i zwiększyć ilość tej witaminy w naszej diecie. Oto niektóre z nich:
- szorstka skóra
- kruche i łamliwe paznokcie
- suche, łamliwe włosy
- wysypka skórna
- brak apetytu
- kurza ślepota
- zahamowanie wzrostu
- poczucie zmęczenia
- większa podatność na zakażenia
- bóle stawów
- powoduje złe samopoczucie
- pogorszenie wzroku
- trądzik pospolity
- łysienie plackowate
Zobacz również:
Nadmiar witaminy A
Jak powszechnie wiadomo nic w nadmiarze nie jest dobre i na pewno nam nie służy. Jak się okazuje możemy również „przesadzić” z ilością witamin w naszym organizmie, a mogłoby się wydawać, że powinniśmy spożywać ich jak najwięcej, bez umiaru. Czym to się objawia i dlaczego nie jest to zdrowe dla naszego organizmu?
- zażółcenie skóry
- krwawienie z dziąseł
- świąd skóry
- bóle głowy
- poczucie zmęczenia
- wypadanie włosów
- brak apetytu
- wymioty, nudności
- powiększenie wątroby i śledziony
- u kobiet mogą również wystąpić zaburzenia związane z miesiączkowaniem
Zapotrzebowanie na witaminę A
Zarówno nadmiar jak i niedobór tej witaminy może prowadzić do pewnych schorzeń, chorób. Warto więc dowiedzieć się ile powinno wynosić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Zależy ono od dwóch czynników, a mianowicie naszej płci i wieku.
Dane z tabelki mogą być bardzo przydatne jednak nie zawsze mamy wiemy ile retinolu znajduje się w poszczególnych produktach. Poniżej kilka przykładowych artykułów spożywczych zawierających witaminę A oraz ilość retinolu, którą w sobie zawierają.
Zawartość w 100 g lub 100 ml produktu:
- Tran (18000)
- Wątróbka drobiowa (9700)
- Wątróbka wołowa (7280)
- Marchew (1650)
- Natka pietruszki (990)
- Masło (887)
- Jajko (770)
- Szpinak (707)
- Ser żółty (363)
- Mango (300)
- Morele (231)
- Koperek (209)
- Sałata (144)
- Pomidor (123)
Źródła witaminy A
Zdecydowanie lepszym pomysłem na przyjmowanie witaminy A jest czerpanie z jej źródeł, niż przyjmowanie jej w postaci suplementów. Znajdziemy są w takich produktach jak:
- pełne mleko
- wątroba
- tłuste ryby
- tran
- masło
- produkty mleczarskie
- marchew
- dynia
- szpinak
- jarmuż
- sałata
- koperek
- pietruszka
- śledzie
- winogrona
- awokado
- brukselka
- pomidory
- morele
- śliwki
Należy pamiętać o tym, aby w naszej diecie znalazło się miejsce dla witaminy A. Być może okaże się, że to właśnie jej niedobór był przyczyną naszych dolegliwości czy złego samopoczucia i tylko zwiększenie jej dawki będzie receptą na nasze problemy. Istnieje wiele jej źródeł, dzięki czemu każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie. Pamiętajmy jednak, aby i w tym przypadku, nie przesadzać z ilością. Dobra dieta, to zbilansowana dieta.
Sandra Żyła
Komentarze do: Właściwości witaminy A