Zdrowe odżywianie
Ludzkie ciało jest zbudowane z komórek potrzebujących do życia i wzrostu składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm. Dlatego to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze samopoczucie i zdrowie, zależy od codziennej diety. Wiek, tryb życia, a nawet takie czynniki jak klimat mogą wpłynąć na rodzaj i ilość składników odżywczych potrzebnych człowiekowi w danym czasie.
Nie ulega natomiast wątpliwości, że zawsze bardzo ważne jest spożywanie pełnowartościowych, pożywnych potraw. Odnosi się to w szczególności do dzieci i młodzieży, których ciała rosną i rozwijają się.
Człowiek, aby mógł cieszyć się zdrowiem, powinien dążyć do harmonii z otaczającym go środowiskiem. Pokarm, który buduje nasz ciało, stanowi istotny element środowiska. Zatem nasze zdrowie będzie w dużej mierze zależeć od jakości biologicznej pokarmu jakim odżywia się nasz organizm. Przyswojenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych jakie zawiera naturalna, dobrze zbilansowana żywność gwarantuje zdrowie i odporność na wszelkie zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu, a co za tym idzie licznym chorobom. Pokarm, który przemysłowo oczyszczono, lub "wzbogacono" chemią, jest niepełnowartościowy. Organizm, który wchłania taki pokarm jest narażony na liczne schorzenia i choroby cywilizacyjne, takie jak:
- zaparcia,
- zgada,
- zespół jelita nadpobudliwego,
- niestrawność,
- uchyłkowatość jelita grubego,
- choroba wrzodowa,
- kamica nerkowa i żółciowa,
- nadciśnienie tętnicze,
- miażdżyca,
- zakrzepy i zatory krwionośne,
- rak żołądka, trzustki, jelita grubego.
- przewlekłe choroby wątroby,
- otyłość,
- cukrzyca
Współczesny człowiek popełnia wiele podstawowych błędów, które w samej istocie łamią podstawowe zasady zdrowego, zgodnego z naturą żywienia, min: spożywa nadmiernie tłuste i słodkie, sztucznie przetworzone pokarmy, które pozbawione SA błonnika, witamin, mikroelementów. Jesteśmy niewolnikami różnych nałogów takich jak kawy, alkoholu, papierosów jak i narażeni na stres, a przez nieustanny pospiech jemy nieregularnie wybierając pokarmy typu fast-food, a nie pokarmy wartościowe biologicznie. Właśnie taki styl życia przyczynia się do zaburzenia w naszym modelu odżywiania. Do błędów tych należą:
Zobacz również:
- dieta uboga w błonnik, który to zawierają warzywa, jarzyny strączkowe, owoce oraz produkty zwane "pełnymi". Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w procesach trawiennych, ponieważ zmniejsza przyswajalność węglowodanów i co za tym idzie obniż poziom cukru we krwi. Poza tym błonnik minimalizuje toksyczne działanie niektórych substancji chemicznych, dodawanych po naszego pokarmu. W dzisiejszej diecie warzywa, rośliny strączkowe są często zastępowane makaronem z oczyszczonej z błonnika mąki, mięsem, czy ziemniakami,
- masowe używanie oczyszczonej mąki i białego cukru, który to uzyskał miano „białej śmierci”. Wszechobecny cukier zwiększa ryzyko zachorowań na choroby serca i układu krążenia, gdyż powoduje szkodliwe dla organizmu podwyższenie poziomu cukru, insuliny i trójglicerydów we krwi, co jest przyczyną takich chorób jak: otyłości, nadciśnienie, choroba wieńcowa, cukrzyca typu II, wzrost stężenia trójglicerygów, cholesterolu. Nadmierne spożywanie cukrów przyczynia się do próchnicy, na która to cierpi około 90% ludności państw wysoko uprzemysłowionych. W ustaleniu naszej codziennej diety ważne jest aby wybierać produkty z nieoczyszczonej mąki, czyli razowe pieczywo, makaron, pełnoziarnisty ryż, warzywa strączkowe, owoce.
- nadmiar tłuszczu który spożywamy w produktach smażonych, fast-foodach, słodyczach. Trzeba pamiętać, że tłuszcze dzielimy na: a)pochodzenia zwierzęcego, nasycone, które występują w mięsie wieprzowym, wołowym, pełnotłustych produktach mlecznych, jajach –podnoszą one poziom "złego" cholesterolu LDL, który odkłada się w ściankach tętnic i jego to należy unikać w naszej diecie, b)pochodzenia zwierzęcego, nienasyconych z grupy omega-3, występujące w rybach, owocach morza, c)wielonasyceniowe pochodzenia roślinnego, do których zaliczamy orzechy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, - na tych dwóch grupach powinna bazować nasza zdrowa dieta.
- bazą jadłospisu powinny być warzywa, owoce, produkty zbożowe, białko dostarczane przez ryby, drób, oliwę z oliwek, rośliny strączkowe,
- unikać należy szkodliwych tłuszczy zwierzęcych, słodyczy i cukru,
- dieta powinna być różnorodna aby dostarczała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, chodzi przede wszystkim o witaminy i minerały,
- powinno się ograniczać spożywanie mleka i jego przetworów, ponieważ nasz organizm nie wytwarza podpuszczki potrzebnej do trawienia kazeiny zawartej w mleku, polecane są produkty mleczne fermentowane (jogurty naturalne, kefiry, zsiadłe mleko, twarożki), gdyż bakterie zawarte w tych produktach korzystnie działają na nasz system odpornościowy,
- zaleca się unikanie alkoholu, ponieważ jest on elementem wyzwalającym wiele nieprawidłowych reakcji w naszym organizmie, spożywany często i w dużych ilościach, powoduje nieodwracalne zniszczenia poszczególnych narządów. Wyjątek stanowi czerwone, wytrawne wino, które obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia, oraz dobrze wpływa na trawienie.
Katarzyna Dyllus
Komentarze do: Zdrowe odżywianie (13)
Zdrowa zbilansowana dieta i ćwiczenia
1Ważna jest zdrowa, zbilansowana dieta. Najlepiej ułożona przez kogoś kto się na tym zna, wiele osób próbuje samemu sobie układać diety i wychodzi im to dobrze a ja skorzystałam z usług dietetyka, wiem co mam jeść w jakic... pokaż całość
Biały cukier
1Moim zdaniem w artykule pisza o białym cukrze. A przecież naturalne cukry mamy też w owocach. A to one mają być bazą zdrowego jadłospisu. Tak jak m.in. ryby, warzywa i otręby. Z tego mniej więcej składa się mój jadłospis... pokaż całość
do jedzących tłuszcze roślinne
1Najlepszym tłuszczem roślinnym jest tylko i wyłącznie oliwa z oliwek tłoczona na zimno.Co do margaryn to chyba wiecie jak sie ją robi?To po prostu woda+olej+wodór+emulgatory+inne świństwa=tluszcze trans czyli bardzo truj... pokaż całość
Cukier i mleko to trucizna
1W tym wypadku to jest prawda.Cukier i mleko to trucizna.Jednak artykuł jest nielogiczny ponieważ zakazuje cukru a poleca owoce,warzywa i zboża.Tylko proszę mi odpowiedzieć:co zawierają te produkty,czyżby nie był to cukie... pokaż całość
same bzdury
1Bez obrazy,ale czy wam mózgi przestału pracować?Ten artykuł to stek bzdur i kłamstw.Po 1.zalecanie jako podstawy naszego jadłospisu owoców,warzyw,zbóż i olejów roślinnych to prosta droga do cukrzycy,nadwagi i innych chor... pokaż całość
Wszechobecna sacharoza
1Ilości cukru ukryte w produktach, są zatrważające. Przyzwyczajamy do takiej diety nasze dzieci. Znacie jakieś zdrowe prezenty dla dzieci? Takie które nie będą miały tyle cukru i tłuszczu w sobie, a jednocześnie będą im s... pokaż całość
Nie można zteż przesadzać...
1Czytałam, że coraz częstsza jest choroba zwana ortoreksją, polegająca na obsesyjnym uzaleznieniu od zdrowej zywności... pokaż całość
Zdrowe odżywianie
2Nie ma nic ważniejszego dla zdrowia jak odpowiednia dieta! Głównie Owoce i ryby - tak właśnie się odżywiam i polecam wszystkim :) to najlepszy na to sposób... pokaż całość
Zgadzam się, że zdrowe odżywianie jest najważniejsze. Ale ja stosuję zasadę żywność jak najmniej przetworzona, produkty zbożowe i warzywa kupuję w sklepach internetowych Pozdrawiam Aga... pokaż całość
Więcej ciała
3A co nato jak bym chciala zdrowo nabrac wagi niech ktos doradzi.Jak mam jesc abym nabrala rownomiernie masy mam 24 lata i na 166cm moja waga wynosi 48kg..... pokaż całość
Witam P.Dominiko mam bardzo podobny problem chodź mam 15lat ale 1.75 wzrostu jestem bardzo wysoka i szczupła! chciałabym przytyc ale nie moge! Myśle że naszym "problemem" moze byc dobra przemiana materii albo j... pokaż całość
ostatnio slyszalam o jakis tabletkach po ktorych jest wiekszy apetyt. nie wiem dokladnie, bo ja nie mam takiego problemu jak wy, wrecz przeciwnie. ale moze dowiedzcie sie wiecej.pozdrawiam Paula.... pokaż całość
mój wybór: tłuszcze roślinne
1staram się odżywiać właśnie mniej więcej jak piszą w tym artykule; muszę przyznać ze zmiana diety świetnie podziałała na mój organizm i samopoczucie. zdecydowanie polecam ograniczenie tłuszczy zwierzęcych i spożywanie... pokaż całość