Szukaj

Zdrowe odżywianie

Ludzkie ciało jest zbudowane z komórek potrzebujących do życia i wzrostu składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm. Dlatego to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze samopoczucie i zdrowie, zależy od codziennej diety. Wiek, tryb życia, a nawet takie czynniki jak klimat mogą wpłynąć na rodzaj i ilość składników odżywczych potrzebnych człowiekowi w danym czasie.



Nie ulega natomiast wątpliwości, że zawsze bardzo ważne jest spożywanie pełnowartościowych, pożywnych potraw. Odnosi się to w szczególności do dzieci i młodzieży, których ciała rosną i rozwijają się.

Człowiek, aby mógł cieszyć się zdrowiem, powinien dążyć do harmonii z otaczającym go środowiskiem. Pokarm, który buduje nasz ciało, stanowi istotny element środowiska. Zatem nasze zdrowie będzie w dużej mierze zależeć od jakości biologicznej pokarmu jakim odżywia się nasz organizm. Przyswojenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych jakie zawiera naturalna, dobrze zbilansowana żywność gwarantuje zdrowie i odporność na wszelkie zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu, a co za tym idzie licznym chorobom. Pokarm, który przemysłowo oczyszczono, lub "wzbogacono" chemią, jest niepełnowartościowy. Organizm, który wchłania taki pokarm jest narażony na liczne schorzenia i choroby cywilizacyjne, takie jak:
  • zaparcia,
  • zgada,
  • zespół jelita nadpobudliwego,
  • niestrawność,
  • uchyłkowatość jelita grubego,
  • choroba wrzodowa,
  • kamica nerkowa i żółciowa,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • miażdżyca,
  • zakrzepy i zatory krwionośne,
  • rak żołądka, trzustki, jelita grubego.
  • przewlekłe choroby wątroby,
  • otyłość,
  • cukrzyca
Jak widać lista chorób jest bardzo długa, a charakteryzuje je to, że często są przewlekłe, przez co trudne do wyleczenia, mają charakter zwyrodnieniowy, zapalny bądź nowotworowy. Nie zawsze ujawniają się od razu, przez co człowiek nie jest w stanie rozpoznać związku przyczynowego między stylem życia i odżywiania jaki prowadzi, a rozwojem chorób.

Współczesny człowiek popełnia wiele podstawowych błędów, które w samej istocie łamią podstawowe zasady zdrowego, zgodnego z naturą żywienia, min: spożywa nadmiernie tłuste i słodkie, sztucznie przetworzone pokarmy, które pozbawione SA błonnika, witamin, mikroelementów. Jesteśmy niewolnikami różnych nałogów takich jak  kawy, alkoholu, papierosów jak i narażeni na stres, a przez nieustanny pospiech jemy nieregularnie wybierając pokarmy typu fast-food, a nie pokarmy wartościowe biologicznie. Właśnie taki styl życia przyczynia się do zaburzenia w naszym modelu odżywiania. Do błędów tych należą:


  • dieta uboga w błonnik, który to zawierają warzywa, jarzyny strączkowe, owoce oraz produkty zwane "pełnymi". Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w procesach trawiennych, ponieważ zmniejsza przyswajalność węglowodanów i co za tym idzie obniż poziom cukru we krwi. Poza tym błonnik minimalizuje toksyczne działanie niektórych substancji chemicznych, dodawanych po naszego pokarmu. W dzisiejszej diecie warzywa, rośliny strączkowe są często zastępowane makaronem z oczyszczonej z błonnika mąki, mięsem, czy ziemniakami,
  • masowe używanie oczyszczonej mąki i białego cukru, który to uzyskał miano „białej śmierci”. Wszechobecny cukier zwiększa ryzyko zachorowań na choroby serca i układu krążenia, gdyż powoduje szkodliwe dla organizmu podwyższenie poziomu cukru, insuliny i trójglicerydów we krwi, co jest przyczyną takich chorób jak: otyłości, nadciśnienie, choroba wieńcowa, cukrzyca typu II, wzrost stężenia trójglicerygów, cholesterolu. Nadmierne spożywanie cukrów przyczynia się do próchnicy, na która to cierpi około 90% ludności państw wysoko uprzemysłowionych. W ustaleniu naszej codziennej diety ważne jest aby wybierać produkty z nieoczyszczonej mąki, czyli razowe pieczywo, makaron, pełnoziarnisty ryż, warzywa strączkowe, owoce.

  • nadmiar tłuszczu który spożywamy w produktach smażonych, fast-foodach, słodyczach. Trzeba pamiętać, że tłuszcze dzielimy na: a)pochodzenia zwierzęcego, nasycone, które występują w mięsie wieprzowym, wołowym, pełnotłustych produktach mlecznych, jajach –podnoszą one poziom "złego" cholesterolu LDL, który odkłada się w ściankach tętnic i jego to należy unikać w naszej diecie, b)pochodzenia zwierzęcego, nienasyconych z grupy omega-3, występujące w rybach, owocach morza, c)wielonasyceniowe pochodzenia roślinnego, do których zaliczamy orzechy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, - na tych dwóch grupach powinna bazować nasza zdrowa dieta.
Aby nasza codzienna dieta była elementem profilaktyki, redukowała objawy, leczyła choroby, oczyszczała organizm, powinna zawierać następujące zasady:
  • bazą jadłospisu powinny być warzywa, owoce, produkty zbożowe, białko dostarczane przez ryby, drób, oliwę z oliwek, rośliny strączkowe,
  • unikać należy szkodliwych tłuszczy zwierzęcych, słodyczy i cukru,
  • dieta powinna być różnorodna aby dostarczała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, chodzi przede wszystkim o witaminy i minerały,
  • powinno się ograniczać spożywanie mleka i jego przetworów, ponieważ nasz organizm nie wytwarza podpuszczki potrzebnej do trawienia kazeiny zawartej w mleku, polecane są produkty mleczne fermentowane (jogurty naturalne, kefiry, zsiadłe mleko, twarożki), gdyż bakterie zawarte w tych produktach korzystnie działają na nasz system odpornościowy,
  • zaleca się unikanie alkoholu, ponieważ jest on elementem wyzwalającym wiele nieprawidłowych reakcji w naszym organizmie, spożywany często i w dużych ilościach, powoduje nieodwracalne zniszczenia poszczególnych narządów. Wyjątek stanowi czerwone, wytrawne wino, które obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia, oraz dobrze wpływa na trawienie.
Wprowadzenie tych kilku wytycznych w życie i dostosowanie swoich nawyków żywieniowych do nich z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, wygląd i  samopoczucie.

Katarzyna Dyllus

Komentarze do: Zdrowe odżywianie (13)

Dorotka211
Dorotka211 06-06-2016 12:25

Zdrowa zbilansowana dieta i ćwiczenia

1

Ważna jest zdrowa, zbilansowana dieta. Najlepiej ułożona przez kogoś kto się na tym zna, wiele osób próbuje samemu sobie układać diety i wychodzi im to dobrze a ja skorzystałam z usług dietetyka, wiem co mam jeść w jakic... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
bestia87
bestia87 25-10-2010 23:26

Biały cukier

1

Moim zdaniem w artykule pisza o białym cukrze. A przecież naturalne cukry mamy też w owocach. A to one mają być bazą zdrowego jadłospisu. Tak jak m.in. ryby, warzywa i otręby. Z tego mniej więcej składa się mój jadłospis... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
adam munk60
adam munk60 02-02-2010 11:28

do jedzących tłuszcze roślinne

1

Najlepszym tłuszczem roślinnym jest tylko i wyłącznie oliwa z oliwek tłoczona na zimno.Co do margaryn to chyba wiecie jak sie ją robi?To po prostu woda+olej+wodór+emulgatory+inne świństwa=tluszcze trans czyli bardzo truj... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
adam munk60
adam munk60 02-02-2010 11:14

Cukier i mleko to trucizna

1

W tym wypadku to jest prawda.Cukier i mleko to trucizna.Jednak artykuł jest nielogiczny ponieważ zakazuje cukru a poleca owoce,warzywa i zboża.Tylko proszę mi odpowiedzieć:co zawierają te produkty,czyżby nie był to cukie... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
adam munk60
adam munk60 02-02-2010 11:06

same bzdury

1

Bez obrazy,ale czy wam mózgi przestału pracować?Ten artykuł to stek bzdur i kłamstw.Po 1.zalecanie jako podstawy naszego jadłospisu owoców,warzyw,zbóż i olejów roślinnych to prosta droga do cukrzycy,nadwagi i innych chor... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
JanKos
JanKos 25-11-2009 21:36

Wszechobecna sacharoza

1

Ilości cukru ukryte w produktach, są zatrważające. Przyzwyczajamy do takiej diety nasze dzieci. Znacie jakieś zdrowe prezenty dla dzieci? Takie które nie będą miały tyle cukru i tłuszczu w sobie, a jednocześnie będą im s... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
humppa
humppa 26-05-2009 12:51

Nie można zteż przesadzać...

1

Czytałam, że coraz częstsza jest choroba zwana ortoreksją, polegająca na obsesyjnym uzaleznieniu od zdrowej zywności... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
KasiaRybka
KasiaRybka 02-02-2009 09:20

Zdrowe odżywianie

2

Nie ma nic ważniejszego dla zdrowia jak odpowiednia dieta! Głównie Owoce i ryby - tak właśnie się odżywiam i polecam wszystkim :) to najlepszy na to sposób... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (2)
Pokaż cały wątek (2)
Dominika13
Dominika13 15-02-2008 19:26

Więcej ciała

3

A co nato jak bym chciala zdrowo nabrac wagi niech ktos doradzi.Jak mam jesc abym nabrala rownomiernie masy mam 24 lata i na 166cm moja waga wynosi 48kg..... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (3)
Pokaż cały wątek (3)
Jessicca
Jessicca 26-07-2007 23:52

mój wybór: tłuszcze roślinne

1

staram się odżywiać właśnie mniej więcej jak piszą w tym artykule; muszę przyznać ze zmiana diety świetnie podziałała na mój organizm i samopoczucie. zdecydowanie polecam ograniczenie tłuszczy zwierzęcych i spożywanie... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze