Żółta herbata – właściwości i wartości zdrowotne
Według legendy żółta herbata znana była już za czasów panowania chińskiej dynastii Qing. Wówczas mógł ją pić jedynie sam cesarz oraz, za jego pozwoleniem, dwór cesarski. Pozostałym obywatelom za spróbowanie żółtej herbaty groziła kara śmierci! Obecnie możemy pić ją dowoli, bez obaw o naszą głowę, a mimo to nie doceniamy jej wartości odżywczych.
Żółta herbata produkowana jest w dość charakterystyczny sposób: zebrane liście podgrzewa się, następnie studzi, suszy i znowu podgrzewa. Proces ten powtarza się przez 3 dni. Jeżeli chodzi o technikę parzenia to należy zalać jedną łyżeczkę żółtej herbaty wodą o temperaturze 70-80 stopni i parzyć przez maksymalnie 3 minuty.
Właściwości żółtej herbaty
Przede wszystkim ma ona ogromny wpływ na układ trawienny. Pomaga usunąć z organizmu toksyczne substancje oraz szkodliwe produkty przemiany materii, gdyż w swoim składzie zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy.
Ma mało kofeiny (poniżej 1%) oraz tylko 0,35% teiny. Przywraca siły witalne i korzystnie wpływa na pracę organizmu. Pozytywnie działa na układ kostny chroniąc zęby przed próchnicą,oraz zapobiegając łamliwości kości i schorzeniom układu kostnego, a regularne picie żółtej herbaty kilka razy dziennie łagodzi bóle stawów.
Zobacz również:
Co ważne, ma działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój powstałych już komórek rakowych i zapobiega tworzeniu się nowych. Jest doskonałą bronią w walce z rakiem żołądka, jelita grubego czy prostaty. Dodatkowo wpływa na rozrzedzanie krwi, tym samym usprawniając funkcjonowanie tętnic.
Pozytywnie wpływa na układ krążenia, chroniąc serce i obniżając podwyższone ciśnienie. Polecana jest szczególnie dla osób z zawyżonym poziomem cholesterolu we krwi, gdyż zawarte w niej katechiny działają przeciwmiażdżycowo.
U osób pijących regularniej żółtą herbatę ryzyko udaru mózgu czy zawału serca obniża się aż o 50%! Charakterystyczny słodki smak, z delikatną nutką goryczy sprawia, że picie żółtej herbaty to nie tylko obowiązek wynikający z jej wartości odżywczych, ale także przyjemność!
Beata Marcinowska
Komentarze do: Żółta herbata – właściwości i wartości zdrowotne