10 produktów, które powinno jeść małe dziecko
Małe dzieci jedzą niewiele, z tego powodu należy przykładać duża uwagę do tego, czym się je karmi. Najlepsze pożywienie jest naturalne, bogate w substancje odżywcze oraz w przeciwutleniacze, które posiadają liczne właściwości zdrowotne.
Posiłki powinny być lekkostrawne oraz utrzymywać ciało i umysł w doskonałej kondycji. Oto dziesięć produktów, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu dzieci, które jeszcze nie umieją lub uczą się chodzić.
Awokado
Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Dzięki swojej delikatnej konsystencji oraz dużej ilości składników odżywczych takich jak kwasy tłuszczowe omega 3, jest najlepszym produktem dla małego dziecka. Można podawać je w formie plastrów lub delikatnego musu. Wystarczy dodać do niego trochę mleka matki czy jego substytutu i wszystko razem zmiksować.
Fasola
Fasola jest wyjątkowo wartościowa. Zawiera nawet do 10 razy wyższą dawkę antyoksydantów niż pomarańcza. Co więcej, jest również bogata w błonnik pokarmowy, który zapobiega powstawaniu zaparć. Jest ona doskonałym źródłem żelaza, białka oraz witaminy B. Zanim przygotuje się posiłek zawierający fasolę, należy moczyć ją w wodzie przez jedną noc. Dzięki temu fasola zmięknie, a czas gotowania będzie krótszy.
Jagody
Jagody zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich świeżych owoców. Mają wyjątkowo korzystny wpływ na mózg małego dziecka. Wspomagają również pracę układu moczowego oraz systemu nerwowego. Ponadto wzmacniają serce i oczy. Jagody są źródłem witamin A i C oraz zawierają dużo ułatwiającego trawienie błonnika.
Kokos
Kokos bogaty jest w średnie łańcuchy kwasów tłuszczowych, które są bardzo podobne do tych znalezionych w mleku matki. Oznacza to, że te produkty posiadają podobne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają trawienie oraz wyrównują poziom cukru we krwi.
Zobacz również:
Nasiona szałwii hiszpańskiej
Nasiona szałwii hiszpańskiej, która jest znana również pod nazwą chia, zawierają większą od jagód ilość antyoksydantów oraz więcej wapnia od pełnego mleka. Ponadto są dobrym źródłem kwasów omega 3, magnezu, błonnika, żelaza, potasu oraz białka
Ciemnozielone rośliny liściaste
Ciemnozielone rośliny liściaste takie jak kapusta, szpinak, botwina, brokuły czy sałata lodowa należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Zawierają wyjątkowo dużą ilość witaminy C, K a również wapnia. Witamina K wraz z wapniem przyczyniają się do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości.
Jajka
Jajka, które pozyskuje się z hodowli ekologicznej, są bardzo ważnym składnikiem diety małego dziecka. Są źródłem wielu substancji odżywczych, zawierają cholinę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki ciała. Dzięki dużej zawartości witaminy B wspomagają prawidłowy rozwój i działanie mózgu. Jajka są bogate w białko oraz kwasy omega 3, które zmniejszają u dziecka ryzyko wystąpienia infekcji układu oddechowego, alergii i astmy. Posiadają również sporą ilość witaminy D, folianu, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz wpływającej na zdrowie oczu luteiny. W jajkach znajduje się również wiele minerałów takich jak cynk, żelazo i selen, który wspiera układ odpornościowy.
Owies
Owies jest dobrym źródłem nierozpuszczalnego oraz rozpuszczalnego błonnika, który usprawnia funkcjonowanie organizmu. Jest bogaty w substancje fitochemiczne, witaminę E, cynk, żelazo, magnez i selen. Charakteryzuje go również duża zawartość białka. Śniadanie, w którego skład wchodzi owies, jest doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia. Aby stworzyć smaczne danie, wystarczy wymieszać zwykłe płatki owsiane z dowolnie wybranymi składnikami, takimi jak orzechy, owoce czy odrobina syropu z agawy, który nada potrawie słodyczy.
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa to roślina bogata w białko oraz lizynę, czyli aminokwas, który wspomaga prawidłowy rozwój i naprawę tkanek. Oprócz tego zawiera ona odpowiednią dawkę błonnika oraz wartościowych substancji odżywczych takich jak magnez, mangan i bardzo dużą ilość żelaza. Kosma ryżowa jest produktem bezglutenowym i z powodzeniem może stanowić dobrą alternatywę dla pełnoziarnistego ryżu.
Bataty
Bataty, czyli słodkie ziemniaki należą do grupy najbogatszych w substancje odżywcze warzyw. Są bogate w fitochemikalia, które bardzo korzystnie wpływają na zdrowie, a także w witaminę A oraz C. Dzieci jedzą je wyjątkowo chętnie, ponieważ cechuje je słodki smak i delikatna konsystencja.
Dziecko od narodzin do drugiego roku życia rozwija się wyjątkowo intensywnie. W tym okresie kształtuje się jego mózg, wzrok, a także układ odpornościowy oraz ośrodkowy układ nerwowy. Z tego powodu, bardzo ważne jest, aby pokarm, który przyjmuje dostarczał mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Autor: Beata Bryk
Komentarze do: 10 produktów, które powinno jeść małe dziecko