Studenci są znani z imprezowania w weekendy, a to zwykle wiąże się z wypijaniem drinka lub dwóch. Najnowsze badania dowodzą, że taki poziom spożycia alkoholu może spowodować uszkodzenie DNA.
The National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism stwierdza, że czterech na pięciu studentów w Stanach Zjednoczonych pije alkohol i 1825 studentów w wieku 18-24 lat umiera każdego roku z powodu niezamierzonych urazów związanych z alkoholem.
Oksydacyjne uszkodzenia spowodowane spożywaniem alkoholu
Naukowcy z Autonomous University of Nayarit w Meksyku zbadali poziom uszkodzeń oksydacyjnych spowodowanych spożyciem alkoholu wśród dwóch grup badawczych w wieku od 18 do 23 lat. Uszkodzenia oksydacyjne definiowane są jako uszkodzenia białek, błon i genów. >Jedna z badanych grup piła średnio 1,5 litra napojów alkoholowych w każdy weekend, podczas gdy druga grupa w ogóle nie spożywała alkoholu. Wszyscy uczestnicy przechodzili badania krwi, aby upewnić się, że byli oni zdrowi i wolni od wszelkich chorób i nałogów. Badacze mierzyli również działanie dehydrogenazy - enzymu odpowiedzialnego za metabolizowanie alkoholu (etanolu) na aldehyd octowy, a także działanie acetylooctanu i acetonu. Wykorzystując badanie substancji aktywnych kwasu tiobarbiturowego (TBARS), naukowcy byli w stanie ocenić uszkodzenia oksydacyjne. Badanie pozwoliło im zobaczyć jak etanol we krwi i aldehyd octowy, wytwarzany przez dehedrogenazę w reakcji na alkohol, wpływa na peroksydację lipidów, które oddziałują na błony komórkowe.
Zobacz również:
- Woda z kranu a zdrowie - oczyszczanie za pomoca filtrowania
- Koszty leczenia zaburzeń erekcji
- Jak najlepiej opierać się stresowi?
- Uczucie braku pożądania po porodzie
- Domowe sposoby na ból jajników
- Nadpobudliwość u dziecka - jak sobie z nią radzić?
- Dzieci przedwcześnie urodzone – najmniejsze z najmłodszych
- Stres i odporność na infekcje i epidemie
Wyniki badań wykazały, że grupa spożywająca alkohol miała dwa razy więcej uszkodzeń oksydacyjnych błon komórkowych od grupy, która nie piła alkoholu.
Objawy uszkodzeń DNA spowodowanych przez spożycie alkoholu
Dodatkowy eksperyment, zwany testem komety, miał na celu sprawdzenie, czy alkohol ma wpływ na DNA uczestników badania. Wymagał on wyjęcia jądra komórek limfatycznych we krwi i poddanie go elektroforezie. Naukowcy wyjaśniają, że jeśli komórki są wadliwe i DNA jest uszkodzone to pojawia się efekt "halo" w elektroforezie, zwany "ogonem komety".
Eksperyment pokazał, że grupa osób spożywających alkohol wykazywała znacznie większe ogony komety w elektroforezie, od grupy nie pijącej. Mówiąc dokładniej, 8 % komórek było uszkodzonych w grupie kontrolnej, przy 44 % u osób spożywających alkohol. Oznacza to, że pijąca grupa miała 5,3 razy więcej uszkodzeń. Jednakże, badacze stwierdzili, że nie byli w stanie potwierdzić jak rozległe były uszkodzenia DNA, gdyż ogony komety były mniejsze niż 20 nanometrów. Trwają przy tym w przekonaniu, że ich odkrycia wywołują niepokój. Wyjaśniają: „Faktem jest, że nie powinno być w ogóle jakichkolwiek uszkodzeń, ponieważ badane osoby nie spożywały alkoholu w długich okresach czasu, nie byli narażeni w sposób przewlekły.”
Ogólnie rzec biorąc, badacze podsumowują, że uszkodzenia oksydacyjne pojawiają się u pełnoletniej młodzieży po zaledwie 4-5 latach picia, zaś ich eksperymenty dostarczają dowodów na szkodliwość nadużywania alkoholu już we wczesnych fazach tego procesu.
Komentarze do: Alkohol uszkadza DNA u młodzieży