Dieta bogata w kwasy omega - 3 a rozwój dziecka
O rozwój naszych dzieci powinniśmy dbać od samego początku. Ich dieta powinna być zbilansowana, bogata w wiele składników tak, aby zapewniała organizmowi codzienną dawkę niezbędnych elementów. Przede wszystkim dziecko powinno spożywać produkty pełnowartościowe zapewniające odpowiednią dawkę m.in. witamin, kwasu foliowego, żelaza i wapnia.
Nie mniej ważnym składnikiem dziecięcej diety są pokarmy, które zawierają ważne dla organizmu kwasy omega - 3. Zapewniają one zdrowy rozwój dziecka oraz chronią przed różnego typu schorzeniami.
Kwasy omega - 3 wpływają na pracę układu nerwowego dziecka, prawidłowy wzrost oraz ogólny rozwój. Zapewniają stabilność w funkcjonowaniu narządów zmysłu, układu krążenia, układu pokarmowego oraz układu odpornościowego, dlatego tak istotne jest, aby dostarczać odpowiednią dawkę kwasów jak najwcześniej. Najlepszym rozwiązaniem jest zażywanie pokarmu bogatego w kwasy omega - 3 przez kobietę będącą już w ciąży.
Płód podczas całego okresu prenatalnego pobiera ten składnik od matki. Na sam koniec ciąży dziecko potrzebuje go najwięcej, ponieważ to właśnie wtedy najintensywniej zwiększa się masa jego mózgu, a organ ten w 35 % składa się własnie z tłuszczów omega – 3. Odpowiedni poziom kwasów w organizmie matki zapobiega również przedwczesnemu porodowi. Ze względu na to tak ważne jest, aby matka spożywała zwiększoną dawkę kwasów tłuszczowych. W pierwszych latach życia dziecka ważne jest prawidłowe dawkowanie kwasów. W początkowych miesiącach trzeba zacząć od nieco wiekszej dawki tak, aby wzmonić odporność dziecka i zapewnić mu odpowiednie stężenie tego składnika w organizmie. Z czasem należy stopniowo zmniejszać ilość tłuszczy. Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy omega – 3 powinno regularnie odbywać się przez cały rok, jednak wiekszą uwagę warto zwrócić na nie podczas wiosny oraz jesieni. W tym własnie okresie zapotrzebowanie na nie jest największe, ponieważ podczas tych dwóch pór roku odporność dziecka jest najbardziej osłabiona.
Zobacz również:
- Przyrost wagi w ciąży
- Kłopoty z zasypianiem u dzieci
- Co powinno zaniepokoić w rozwoju przedszkolaka?
- Metody terapeutyczne przy chronicznych bólach pleców
- Mikroskop owulacyjny
- Dieta przy tłustej cerze
- Co musisz wziąć pod uwagę, szukając dobrego gabinetu stomatologicznego
- FAS - Zespół Alkoholowy Płodu (FETAL ALCOHOL SYNDROME)
Kwasy omega - 3 występują w wielu typach żywności. Ich największa ilość znajduje się w olejach m.in. rzepakowym, słonecznikowym, sojowym oraz tranie. Kwasy zawierają także ryby (łosoś, śledź, halibut, makrela, tuńczyk, dorsz), majonez, domowego wyrobu smalec. Organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, dlatego też bardzo ważne jest dostarczanie ich wraz z pokarmem. Istotne jest, aby zwracać uwagę na pochodzenie pokarmu, ponieważ może on zawierać śladową zawartość rtęci i dioksyn szkodliwych dla zdrowia dziecka.
Ze względu na specyficzny smak przekonanie dziecka do zjedzenia danego posiłku może spowodować pewne trudności. Warto wtedy zasięgnąć opinii farmaceuty, który na pewno doradzi nam suplement w postaci kapsułek lub płynów. Z pewnością ten sposób będzie dla małego dziecka bardziej przyswajalny. Dla niemowląt oraz młodszych dzieci najlepszym rozwiązaniem będą syropy oraz płyny, które występują w różnych wersjach smakowych. Nieco starszym warto zaproponować łatwe do połknięcia kapsułki, w których smak tranu jest minimalnie wyczuwalny. W aptece dostępne są równie atrakcyjne żelki w kształcie misiów o smaku czekoladowym. Dzięki interesującym propozycjom farmaceutycznym łatwiej będzie nakłonić pociechę do spożycia tego typu medykamentów.
Według badań niedobór kwasów omega – 3 jest skutkiem wielu schorzeń utrudniających codzienne funkcjonowanie dziecka. Wpływa na prawidłową aktywność mózgu oraz układu nerwowego. Powoduje zaburzenia pamięci, problem z koncentracją oraz trudności w pisaniu i czytaniu. Ogranicza sprawność oraz powoduje defekty narządów zmysłów. Może być przyczyną agresywnych zachowań, zaburzeń napędu psychoruchowego, a także nadpobudliwości prowadzącej do ADHD. Brak kwasów w dużej mierze oddziałuje na układ odpornościowy dziecka. Skutkami mogą być nagminne stany zapalne oraz reakcje alergiczne zagrażające zdrowiu oraz życiu. Dieta uboga w kwasy omega – 3 zakłóca poprawną pracę układu trawiennego, spowalnia metabolizm i prowadzi do cukrzycy lub otyłości.
Dziecko narażone jest również na różne choroby związane z układem krążenia m.in. miażdżycę, niedokrwienie serca, niewydolność mięśnia sercowego oraz różnego typu zapalenia. Niedostatek kwasów może w przyszłości rodzić zagrożenie wystąpienia nowotworu, pojawieniem się komórek rakowych, mięsaka lub potworniaka.
Kwasy omega – 3 wpływają na wiele ważnych czynników codziennego funkcjonowania dziecka. Warto wzbogacić dietę pociechy we właściwe składniki, które wspomogą jego prawidłowy rozwój. Zdrowie dziecka od samego początku wymaga opowiedniej pielęgnacji, troski oraz pielęgnowania. Dzięki temu możemy je ustrzec przed poważnymi chorobami natury psychologicznej oraz fizycznej.
Autor:
Magdalena Misztal
Komentarze do: Dieta bogata w kwasy omega - 3 a rozwój dziecka