Dlaczego mleko mamy jest najlepsze dla zdrowia dziecka?
Naturalne mleko matki jest najlepszym pokarmem dla nowo narodzonego dziecka. Przyczynia się do tego jego postać fizyczna, skład chemiczny i warunki w jakich jest przechowywane. Jest również niezwykle bogatym źródłem hormonów i witamin potrzebnych do życia.
Mleko produkowane jest pod koniec ciąży w gruczołach piersiowych. Wiele matek ma jednak pewne opory i lęki związane z karmieniem. Są one zupełnie nieuzasadnione, gdyż każda kobieta po porodzie jest doskonale przygotowana zarówno do miłości jak i do karmienia maluszka. Jest to niepowtarzalne i cudowne zarazem uczucie budujące więź pomiędzy matką, a dzieckiem. Wystarczy odrobina czułości i utrzymywanie bliskiego kontaktu po porodzie, a karmienie nie będzie stresującym obowiązkiem, ale pięknym doświadczeniem.
Nie ulega wątpliwości, ze mleko matki jest pokarmem najlepszym dla każdego dziecka- dostarcza wszystkich najlepszych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Jest ono biologicznie swoiste, czyli łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Zawiera niezbędne składniki w odpowiednich ilościach, a jego skład jest idealnie dostosowany do potrzeb niemowlęcego organizmu. Wykazano, że mleko naturalne pozbawione bakterii chorobotwórczych oraz innych zanieczyszczeń chroni przed zakażeniami przewodu pokarmowego, a także zapobiega wczesnemu rozwojowi alergii.
Skład mleka
Ok. 88% naturalnego mleka matki stanowi woda ( podobnie jak ciało noworodka w 75%). Ilość wody nie jest zależna od płynów przyjmowanych przez matkę. Niezwykle ważnym składnikiem jest laktoza, która stanowi podstawowe źródło energii, a zarazem jest substratem potrzebnym w procesie rozwoju mózgu. Ponadto cukier ten wspomaga wchłanianie wapnia tak bardzo ważnego przy wzroście i budowie mocnych kości.
Energii mogą dostarczyć także lipidy, które chronią dziecko przed wirusami, zakażeniami pasożytniczymi i są głównym budulcem ośrodka układu nerwowego. Do rozwoju tego układu przyczyniają się tłuszcze- mają za zadanie zapewnić prawidłowy przyrost masy ciała. W większości są to tłuszcze nienasycone, przez co łatwo i szybko się rozpuszczają.
Białka stanowią zaledwie 1% składu mleka matki, ale jest to wystarczająca ilość, która może zapewnić prawidłowy rozwój kości, mięśni i wzrost odporności. Składają się one głównie z kazeiny i białka serwatkowego. Zawierają taurynę, która jest ważnym elementem budulcowym organizmu, ułatwia wchłanianie tłuszczy i wspomaga trawienie. Warto wspomnieć, że białko pełni także rolę immunologiczną układu odpornościowego dziecka (maluchy są bardziej odporne na wszelkie infekcje).
Zobacz również:
W mleku znajduje się również wiele witamin, minerałów i enzymów trawiennych m.in. miedź, cynk, jod, sód, selen, żelazo, potas, magnes, wapń i fosfor, chrom, mangan. Jest ich niewiele, jednak są one dobrze wchłaniane. Pełnią funkcje regulacyjne i są konieczne do prawidłowego utrzymania procesów życiowych. Niestety mleko nie zawiera wystarczającej ilości witaminy D3.
Należy pamiętać, że przedstawiony skład pokarmu nie jest cały czas taki sam. W nocy wzrasta zawartość tłuszczu, dzięki czemu pokarm jest sycący, maluch może się najeść i spokojnie pospać.
Karmienie powinno się rozpocząć w przeciągu kilku pierwszych dni życia
Pierwsze mleko po porodzie to tzw. siara, bogata w białka i sole mineralne, ale uboższa w tłuszcze i węglowodany. Podając dziecku ten składnik, matka pobudza swój organizm ciągłego procesu produkcji mleka poprzez ssanie niemowlaka. Siara dostając się do układu pokarmowego dziecka, pozwala usunąć smółkę z jelit noworodka oraz zapobiec żółtaczce. Uniemożliwia również przedostanie się do małego organizmu obcych substancji, które mogłyby uczulić dziecko na pokarmy, które spożywa matka. Tak więc pierwszy pokarm pochodzący z piersi chroni przed chorobami i alergiami.
Karmienie umacnia więź
Wiemy jak wielkie znaczenie ma zarówno dla matki jak i dziecka kontakt. Po porodzie kobieta bierze swoje maleństwo na ręce i poprzez tzw. kontakt skóra do skóry nawiązuje się silna więź uczuciowa.
Podczas karmienia mamy czas, aby cieszyć się maluszkiem, które w naszych objęciach czuje się bezpieczne. Pierś kobiety to doskonały uspokajacz łez i źródło relaksu.
Karmienie przynosi wiele korzyści nie tylko dziecku ale i młodej mamie!
Matki karmiące piersią rzadziej zapadają na raka piersi. Ryzyko to zmniejsza się nawet do 50%! również Karmienie zapobiega ponadto osteoporozie. By odżywić maluszka matka spala od 500-700 kcal. dziennie. W ten sposób kobieta chudnie bez wysiłku i łatwiej odzyskuje figurę sprzed okresu ciąży.
Często zdarza się, że matki cierpią na tzw. depresje poporodową. Karmiąc piersią, nasz organizm wydziela prolaktynę, hormon odpowiedzialny za produkcje mleka, ale również za pozytywny nastrój. Wzrasta również produkcja oksytocyny, dzięki której odczuwamy czasem nieprzyjemne skurcze macicy. Jest to jednak niezbędny element połogu, który pozwoli wrócić matce do formy sprzed porodu. Nie zapominajmy też o prostych korzyściach wynikających ze względów ekonomicznych- mleko matki jest pokarmem darmowym i wygodnym- zawsze mamy go pod ręką. Ma odpowiednią temperaturę i nie wymaga żadnego przygotowania.
Pokarm naturalny matki, jest pożywieniem najwłaściwszym przynajmniej w okresie do 6 miesiąca życia. Później ma już ono mniejsze znaczenie, jednak zaleca się utrzymanie częściowego karmienia naturalnego. Pokarm taki jest najlepiej tolerowany przez przewód pokarmowy noworodka. W ośrodkach naukowych mimo wielu badać, nie udało się dotychczas stworzyć sztucznych mieszanek, które mogłyby dostarczać maluchowi wszystkich składników, czynników odpornościowych, enzymów i hormonów. Zatem nie zapominajmy o wyjątkowości naturalnego mleka dla wyjątkowego dziecka.
Autor:
Agnieszka Augustowska
Komentarze do: Dlaczego mleko mamy jest najlepsze dla zdrowia dziecka?