Brytyjskie dzieci spożywają zbyt dużo soli, a jej głównymi źródłami jest pieczywo i zboże.
Dzieci powinny jeść mniej soli niż mieści się na łyżeczce do herbaty, ale 70 proc. z 340 dzieci, które brały udział w badaniu, spożywa jej znacznie więcej. Pieczywo i zboże zawiera 1/3 soli, którą powinny przyjmować pociechy, 1/5 powinna pochodzi z mięsa, a 1/10 z innych produktów.
Redukcja soli w Wielkiej Brytanii
Ministerstwo Zdrowia Wielkiej Brytanii twierdzi, że koncerny mogą swobodnie zredukować ilość soli w produktach, jednak potrzebne są bardziej stanowcze kroki w tym kierunku. Właściciele firm spożywczych twierdzą, że stopniowo obniżają poziom soli w produktach, a zwłaszcza w pieczywie.
Zobacz również:
Niebezpieczna sól
Naukowcy uważają, że procedury zmniejszania zawartości soli w produktach powinny być bardziej surowe. Sól negatywnie wpływa na organizm dzieci: może podnieść ciśnienie krwi , a to w przyszłości może zaowocować poważnymi schorzeniami sercowymi lub wylewem krwi do mózgu.
Zmiany na lepsze?
Po wprowadzeniu zmian w polityce żywieniowej od 2007 r. poziom soli w produktach obniżył się o 40-50 proc. Jednak spożycie soli jest nadal wysokie i wynosi 8,1 g dziennie (właściwe spożycie soli oscyluje w granicach 6 g dziennie). Rząd i koncerny spożywcze czeka jesczez daleka droga, by sprawić, aby dzieci były zupełnie bezpieczne. Terry Jones z Food and Drink Federation uważa, że chociaż poziom soli w produktach znacząco się zmniejszył, to należy wykonać jeszcze sporo pracy, by przekonać ludzi, żeby trzymali się reguł zdrowego żywienia. Kolejnym krokiem w tę stronę mogą być właściwe oznaczenia na etykietach, które pomogłyby wybierać rodzicom zdrowe produkty z mniejszą zawrtością soli.”
Opracowała: Monika Kachniarz
Komentarze do: Dzieci spożywają zbyt dużo soli