Mniej więcej co czwarte dziecko w Europie, nie zjada wystarczającej ilości warzyw i owoców. Takie wnioski wysunięto na podstawie badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców z Uniwersytetu Orebro i Instytutu Karolinska.
- Najwyższy czas na działanie - mówi Profesor sztuki kulinarnej i nauki o posiłkach, Agneta Yngve z Uniwersytetu Orebro. Wraz z profesor Ygnve, zespół naukowców z dziewięciu innych krajów badał, ile owoców oraz warzyw dzieci zabieraja ze sobą do szkoły. Światowa Organizacja Zdrowia, WHO zaleca spożywanie co najmniej 400g warzyw i owoców dziennie.
- Jak się okazuje, nawet połowa dzieci w tym badaniu, nie je owoców codziennie. Jeżeli chodzi o warzywa, sytuacja jest nieco lepsza, bo w codziennej diecie dziecka znajduje się 55% zalecanej dawki warzyw - mówi Agneta Yngve.
Zobacz również:
Europejskie dzieci w wieku szkolnym, średnio zjadają od 220 do 345 gramów owoców i warzyw dziennie. W Norwegii i Bułagrii mają najwyższą średnią dziennej dawki, która wynosi od 320 do 345 gramów. W Szwecji dzieci spożywają średnio 291 gramów w dziennie, podczas gdy w Finlandii jest to 220 gramów.
Jeżeli chodzi o Szwecję to wynik jest po części zasługą obiadów szkolnych. Dobry wybór sałatek i warzyw to podstawa karmienia dzieci w szkołach. Gorzej jest w Polsce, gdzie mimo częstej promocji zdrowego odżywania, nadal spora część szkół ma ograniczone dostępy do bogatych zasobów warzyw i owoców.
We wszystkich krajach Europejskich, w tym w Szwecji, dzieci nie zjadają jednak wystarczajacej ilości owoców. Naukowcy przyznają, że mimo łatwego dostępu do owoców, dzieci i tak wybierają słodycze. Najwięcej owoców spożywają dzieci w Norwegii, Bułgarii i Grecji.
Materiały informacyjne, które utworzone zostały dzięki wynikom badania, przygotowane zostały dla szkół w taki sposób, by mogły uczyć dzieci, jak „stać się przyjacielem swojego ciała”. - Następnym krokiem dla nas, jest ocena, czy ta interwencja przyniesie pożądany efekt - mówi Agneta Yngve.
Komentarze do: Europejskie dzieci jedzą za mało warzyw i owoców