Dzieci z niską masą urodzeniową i te, którzy nie były nigdy karmione piersią – lub były karmione wyłącznie w ten sposób mniej, niż trzy miesiące – są bardziej narażone na rozwój przewlekłych zapaleń we wczesnej dorosłości, które mogą przyczyniać się do chorób serca i zaburzeń metabolicznych- ostrzegają naukowcy z Northwestern University w Evanston. Swoje wnioski opublikowali w Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
Białko C-reaktywne (CRP)
Badacze podkreślają, że choć znany jest fakt, iż wyższe stężenie we krwi białka C-reaktywnego (CRP) jest kluczowym biomarkerem stanu zapalnego i prowadzi do zwiększonego ryzyka chorób układu krążenia i przemiany materii w dorosłym życiu- niewiele wiemy na temat czynników rozwojowych, które wpływają na samo zapalenie. Korzystając z danych z National Longitudinal Study of Adolescent Health (Add Health), ocenili oni poziom CRP u prawie 7000 młodych ludzi w wieku 24-32 lat, i połączyli je z danymi na temat ich masy pourodzeniowej i długością okresu karmienia piersią. W badaniach uwzględniano głównie rodzeństwa, co pozwoliło na uniknięcie tendencyjności. Wykorzystali różnice w masie i długości karmienia piersią między rodzeństwem do oszacowania różnic w poziomie białek CRP w dorosłym życiu.
Odkryto, że niższa waga po narodzinach i krótszy czas trwania karmienia piersią przyczyniają się do wyższego poziomu CRP u młodych dorosłych. Obliczono, że dla każdego dodatkowego kilograma masy urodzeniowej, poziom CRP w dorosłości był o 5% niższy. CRP był o 20-30% niższy u młodych dorosłych, którzy byli karmieni piersią przez 3-12 miesięcy, w porównaniu do tych, których nie karmiono tak nigdy. Zaobserwowano też dramatyczne różnice rasowe, etniczne i edukacyjne: dzieci urodzone przez białe, latynoskie i bardziej wykształcone matki są częściej karmione piersią i charakteryzują się wyższą wagą.
Zobacz również:
- O czym powinni pamiętać rodzice dbając o zdrowie dzieci?
- Mamo! Daj łyka! Czy powinniśmy pozwalać dzieciom na próbowanie alkoholu?
- Jak zorganizować życie rodzinne i wychować dzieci w zdrowej atmosferze?
- Jak wychować jedynaka?
- Uczymy przez zabawę!
- Kochać czy zawstydzać, czyli jak wychować szczęśliwe dziecko?
- Jak przeżyć bunt dwulatka?
- Świat w oczach pięciolatka – rozwój fizyczny, emocjonalny i psychiczny dziecka
Korzyści z pokarmu naturalnego
Naukowcy zachęcają matki do dłuższego karmienia piersią, w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia populacji dorosłych. Główny autor Thomas McDade, profesor antropologii w Northwestern Weinberg College of Arts and Sciences, mówi: "Ustalenia dotyczące karmienia piersią i masą urodzeniową są szczególnie pouczające. Wskaźniki zachorowań wielu dorosłych idealnie odzwierciedlają niska wagę pourodzeniową i małe spożycie mleka matki." Mleko to zawiera niezbędne składniki odżywcze i wspiera system odpornościowy noworodka. Wpływa także na rozwój układu odpornościowego i procesów metabolicznych związanych z otyłością – wpływających na produkcję CRP w wieku dorosłym.
Dr Alan Guttmacher, dyrektor the Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, zauważa, że nauka "pomaga nam zrozumieć i docenić znaczenie karmienia piersią, zwłaszcza dla niemowląt o niskiej masie" i sugeruje "że karmienie piersią może zmniejszać główny czynnik ryzyka chorób serca w życiu dorosłym."
W 2013 roku, Centrum Kontroli i Prewencji Chorób poinformowało, że karmienie piersią jest coraz popularniejsze wśród amerykańskich matek, z dużymi wzrostami nawet po ukończeniu 6 miesiąca życia. Amerykańska Akademia Pediatrii zaleca, aby dzieci były karmione wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy ich życia, po czym po ukończeniu tego wieku czynność powinno się kontynuować- jednak ze stopniowym uzupełnianiem diety o inne potrawy- przez co najmniej 6 kolejnych miesięcy.
Opracowała: Monika Klimczak
Komentarze do: Karmienie piersią wpływa na odporność w dorosłym życiu dziecka