Często mówi się, że śniadanie ma istotny wpływ na nasze zdrowie. Popularne przysłowie głosi: „Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak.” Najnowsze badania, przeprowadzone przez naukowców z Umeå University, których wyniki zostały opublikowane w Public Health Nutrition, potwierdzają te słowa.
Badania wykazały, że u nastolatków, którzy jadali ubogie śniadania, 27 lat później częściej występował zespół metaboliczny niż u ich rówieśników, którzy jadali znacznie bardziej obfite poranne posiłki.
Zespół metaboliczny to wspólne określenie czynników, które są związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Zespół metaboliczny obejmuje otyłość brzuszną, wysoki poziom szkodliwych triglicerydów, niski poziom cholesterolu HDL (High Density Lipoprotein - lipoproteiny wysokiej gęstości), wysokie ciśnienie krwi i wysokie stężenie poziomu glukozy we krwi.
Badacze poprosili wszystkich uczniów kończących 9 rok nauki szkolnej w Lulea (w północnej Szwecji) w 1981 roku o odpowiedź na pytania o to, co jedli na śniadanie. 27 lat później, badani przechodzili kontrolę lekarską, która ukierunkowana była na zbadanie obecności zespołu metabolicznego i jego poszczególnych składowych.
Zobacz również:
- O czym powinni pamiętać rodzice dbając o zdrowie dzieci?
- Mamo! Daj łyka! Czy powinniśmy pozwalać dzieciom na próbowanie alkoholu?
- Jak zorganizować życie rodzinne i wychować dzieci w zdrowej atmosferze?
- Jak wychować jedynaka?
- Uczymy przez zabawę!
- Kochać czy zawstydzać, czyli jak wychować szczęśliwe dziecko?
- Jak przeżyć bunt dwulatka?
- Świat w oczach pięciolatka – rozwój fizyczny, emocjonalny i psychiczny dziecka
Badanie wykazało, że młodzi ludzie, którzy zaniedbywali jadanie śniadań lub jadali ubogie śniadania mieli w późniejszym wieku o 68 procent wyższą częstość występowania zespołu metabolicznego od dorosłych osób, którzy jadały bardziej obfite śniadania w młodości. Powyższy wniosek został sporządzony przy uwzględnieniu w pytaniach czynników społeczno-ekonomicznych i innych przyzwyczajeń, związanych ze stylem życia młodzieży. Otyłość brzuszna i wysoki poziom stężenia glukozy we krwi były składowymi, które w dorosłym wieku, najmocniej związane były z nędznymi śniadaniami w młodości.
Maria Wennberg, główna autorka badania twierdzi, że: „Konieczne są dalsze badania, abyśmy byli w stanie zrozumieć mechanizmy zaangażowane w związek pomiędzy ubogimi śniadaniami a zespołem metabolicznym. Nasze wyniki i kilka ostatnich badań sugerują, że słabe śniadania mogą mieć negatywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.”
W przypadku zespołu metabolicznego zalecana jest zmiana diety, zwiększenie aktywności fizycznej, terapia farmakologiczna bądź leczenie chirurgiczne. Niższe ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego występuje ponadto u matek karmiących piersią.
Marcin Wądołowski
Komentarze do: Kiepskie śniadania spożywane w dzieciństwie pociągają za sobą zespół metaboliczny w dorosłym życiu