Agencja FDA (Food and Drug Administration) w Stanach Zjednoczonych bada aktualnie ewentualny związek między barwnikami spożywczymi odnajdowanymi w popularnych produktach pokarmowych a hiperaktywnością u dzieci.
W ramach dwudniowego spotkania, które miało miejsce niedawno, komisja powołana przez FDA określi, czy aktualne dowody pozwalają na ustalenie związku między barwnikami spożywczymi i hiperaktywnością dziecięcą.
Komisja zaleci następnie agencji Food and Drug Administration przeprowadzenie nowych badań albo poprawienie norm etykietowania.
Zobacz również:
Agencja Food and Drug Administration ocenia w tym momencie, iż nic nie pozwala kojarzyć barwników spożywczych z nadaktywnością u dzieci. Amerykańska agencja federalne precyzuje jednakże, że u niektórych dzieci, bardziej podatnych, hiperaktywność i inne zaburzenia zachowania mogą zostać pogorszone przez barwniki spożywcze oraz inne produkty znajdujące się w żywności.
Spotykanie to zostało zorganizowane w odpowiedzi na petycję złożoną w 2008 roku przez grupę Center for Science in the Public Interest, która życzyłaby sobie zakazu używania ośmiu barwników spożywczych, w tym Żółty 5 oraz Czerwony 40.
Komentarze do: Nadaktywność dziecięca: FDA bada barwniki spożywcze