Nietolerowanie glutenu przez dziecko
Białko występuje w ziarnach większej części zbóż. Takie białko nazywane jest glutenem. Zdarzają się przypadki, że niektóre maluchy już od urodzenia nie tolerują tego składnika. Nie jest jednak powiedziane, że uczulenie na gluten nie może się pojawić u starszych dzieci.
Przyczyny nietolerowania glutenu
Nie jest dokładnie wiadome, co powoduje nietolerowanie przez dziecko białka zawartego w zbożach. Zdarza się, że przypadłość ta ustępuje samoistnie po kilku latach. Jednak są i takie przypadki, gdy utrzymuje się ona na stałe. Z reguły wtedy mamy do czynienia z tzw. celiakią – chorobą, która powoduje nietolerowanie glutenu. Dziecko cierpiące na to schorzenie musi być przez cały czas na ścisłej diecie, gdyż w innym wypadku może dojść do uszkodzenia jelit.
Podawanie produktów zbożowych dzieciom uczulonym na gluten prowadzi do ujawnienia choroby. Maluchy stają się bardziej płaczliwe, ich stolce są obfite, a brzuszek powiększony. Poza tym można zaobserwować u dziecka brak apetytu oraz zaburzenia w rozwoju wzrostu. Jednym sposobem zapobiegania niekorzystnym skutkom jest wykluczenie z jadłospisu malca produktów, które zawierają gluten. Z pierwszymi objawami alergii lub celiakii możemy się spotkać u dziecka, w którego diecie zaczyna się pojawiać kaszka manna lub biszkopty. Z reguły jednak jakiekolwiek objawy pojawiają się zwykle u dzieci, które skończyły kilkanaście lat. Bardzo ważne jest dokładne obserwowanie malca, zwłaszcza w sytuacji gdy cierpi on na częste problemy w brzuszkiem. Istotne jest by zwracać uwagę jakie pokarmy powodują u dziecka nieprzyjemne dolegliwości. Nie jest powiedziane, że każda alergia musi być od razu związana z uczuleniem na białko. Każdy niepokojący objaw powinien być konsultowany z lekarzem.
Zobacz również:
Jakie są objawy nietolerowania glutenu?
Przede wszystkim ból brzucha. Mogą pojawić się też wzdęcia, biegunki, wymioty i kolki. Skóra dziecka staje się ziemista, a spojówki oczu jasne. Dziecko często choruje i płacze. Poza tym zaobserwować można zaburzenia wzrostu. Dodatkowo na skórze malca pojawić się mogą zaczerwienienia lub grudki.
Jak rozpoznać chorobę?
By móc mówić o celiakii lub uczuleniu na gluten w pierwszej kolejności należy przeprowadzić specjalne badania u gastrologa lub alergologa. Nie wolno wprowadzać żadnych ograniczeń w diecie dziecka bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Specjalista sam musi przeprowadzić szczegółowy wywiad. W przypadku podejrzenia uczulenia dzieciom, które ukończyły 4 lata zaleca się robienie testów skórnych, Taki rodzaj badania pokazuje czy występuje uczulenie na gluten. W przypadku młodszych dzieci wykonuje się testy krwi, które pozwalają sprawdzić poziom przeciwciał świadczących o alergii. Jeżeli występuje podejrzenie celiakii dziecko poddawane jest specjalnym badaniom krwi. Następnie jeżeli badania potwierdzą występowanie choroby lekarz zleca gastroskopię.
Jak wygląda leczenie?
W przypadku uczulenia zaleca się odpowiednią dietę oraz w niektórych przypadkach konieczne okazują się leki antyalergiczne. Celiakia nie wiąże się z przyjmowaniem leków, jednak ścisła dieta jest koniecznością. Warto wiedzieć, że celiakia w przeciwieństwie do uczulenia nie przechodzi wraz z upływem czasu.
W jaki sposób układać menu?
Układanie diety jest zadaniem trudnym zwłaszcza na początku. Z czasem jednak rodzic przyzwyczaja się do tych nowych zasad żywienia dziecka. W pierwszej kolejności najlepiej stworzyć listę pokarmów, które są dla malucha odpowiednie. Przy diecie bezglutenowej można jeść różne rodzaje mięsa, ryby, warzywa, owoce, jajka, mleko oraz tłuszcze roślinne. Można stosować w diecie wszystkie te produkty, które nie zawierają mąki pszennej i żytniej, np. pestki słonecznika, dyni, orzechy. Nie zabrania się również serwowania pieczywa, makaronów czy placków. Jednak ważne jest by były one zrobione z mąki utworzonej z kukurydzy, ryżu, amarantusa, gryki, prosa, soi bądź sago. W sklepach możemy znaleźć specjalne bezglutenowe produkty wskazane dla dziecka. Ważne jest jednak by uważnie czytać etykiety zakupionych produktów ponieważ nawet śladowe ilości glutenu mogą się okazać niebezpieczne zwłaszcza dla dzieci cierpiących na celiakię.
Które zboża są bezglutenowe?
Do bezglutenowych zbóż zaliczamy ryż, kukurydzę, soję, skrobię pszenną (specjalnie preparowaną). Dodatkowo bez glutenu jest skrobia ziemniaczana, banany i kasza gryczana.
Komentarze do: Nietolerowanie glutenu przez dziecko