Z ostatanich badań wynika, że otyłe dzieci mogą mieć kubki smakowe mniej zdolne do rozpoznawania tłuszczu, niż szczuplejsze dzieci, co może skutkować objadaniem się.
- Organizmy niektórych ludzi mogą być mniej odporne na nadmiar tłuszczy w diecie - mówi Russell Keast, badacz w dziedzinie odżywiania się w Deakin University w Melbourne w Australii. Z zebranych danych wynika, że konkretny sposób przyjmowania tłuszczu przez organizm przez osoby otyłe może wynikać z ich genotypu. Według Światowej Organizacji Zdrowia, do roku 2020 będzie na świecie około 60 milionów dzieci otyłych albo z nadwagą, co równe jest 9% wszystkich dzieci. Skutkuje to znacznym wzrostem prawdopodobieństwa, że wyrosną na otyłych dorosłych i zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci, problemów z oddychaniem, chorób układu krążenia, cukrzycy, wysokiego ciśnienia, złamań i problemów natury psychologicznej.
Podczas badania, przeprowadzonego przez Naïm Khan z Université de Bourgogne we Francji i współpracowników, przyjrzano się temu, jak 116 dzieci w wieku 7-8 lat z Algerii postrzegało smak tłuszczy. Grupa składała się z 57 otyłych dzieci i 59 o przeciętnej wadze, z mniej więcej takiej samej liczby chłopców i dziewczynek. Poproszono je o przyjście z pustymi brzuchami na degustację napojów. Dano im do spróbowania trzy przezroczyste napoje. Jeden z nich zawierał bezzapachowy i bezbarwny kwas tłuszczowy znany jako kwas oleinowy. Następnie poproszono dzieci o rozpoznanie, który napój różnił się od pozostałych.
Zobacz również:
- Przyczyny otyłości u dzieci
- Przyczyny otyłości, rodzaje i profilaktyka
- Ocet jabłkowy. Otyłość - przyprawa, która leczy
- Blokowanie tętnicy żołądka nową metodą leczenia otyłości?
- Jak zwalczyć nawagę?
- Nadwaga, jako ciężki problem współczesnej ludzkości
- Jemy mniej kalorii, a wciąż mamy problem z otyłością: jak to możliwe?
- Nieoperacyjne leczenie otyłości - balon żołądkowy
Wykazano, że otyłe dzieci miały znacznie większe trudności z rozpoznaniem, który napój zawierał kwas oleinowy, niż szczuplejsze dzieci. Ich wrażliwość na tłuszcze była aż 40 razy mniejsza. Zaszła również korelacja między obwodem w talii a wysokością progu wyczuwania tłuszczy.
Co więcej, przeprowadzono również testy na próbkach śliny każdego dziecka w kierunku zidentyfikowania odmiany genu CD36, odpowiedzialnego za receptory w kubkach smakowych rozpoznające tłuszcze. Jedna z odmian, znana jako allel A, powiązana jest z mniejszą ilością receptorów, co skutkuje rozpoznawaniem obecności tłuszczy tylko przy większej ich ilości. W badaniu wykazano, że otyłe dzieci częściej mają allel A, zaś samo posiadanie allela jest czynnikiem ryzyka otyłości. Według innych badań posiadacze tego wariantu genu CD36 wolą jedzenie bogate w tłuszcze, zauważa Kathleen Keller z Pennsylvania State University. Mimo że natura tego powiązania nie została jeszcze zbadana, istnieje podejrzenie, że to regularne spożywanie produktów wysokotłuszczowych może przyczyniać się do obniżenia wrażliwości receptorów u otyłych dzieci.
Jednak jako że badanie było małe, żeby wyciągać konkretniejsze wnioski, należałoby je powtórzyć na większej grupie dzieci, piszą autorzy w International Journal of Obesity. Mimo że wariancja była znaczna, niezbędna byłaby replikacja badania w bardziej kontrolowanych warunkach, pisała Latisha Love-Gregory, specjalista ds. żywienia w Washington University School of Medicine w St. Louis, Missouri.
Podsumowując, nie wiadomo, czy zwiększenie bądź zmniejszenie progu wpłynęłoby na ilość spożywanych tłuszczy, więc trudno formułować jakiekolwiek rekomendacje. Dlatego niezależnie od genotypu, odpowiednia dieta jest najważniejszym czynnikiem mogącym zmniejszyć ryzyko chorób związanych z nadwagą, jak nadciśnienie czy choroby układu krążenia.
Komentarze do: Otyłe dzieci mają większe trudności z rozpoznawaniem smaku tłuszczy