Rodzice! Przygotowujcie dzieciom drugie śniadanie!
Jak wynika m.in. z badań w ramach projektu TEMPEST polskie dzieci mają najłatwiejszy dostęp do niezdrowej żywności na tle innych krajów europejskich, coraz częściej mają nadwagę i są otyłe. Farma Zdrowia przygotowała krótki poradnik, jak powinno wyglądać drugie śniadanie ucznia, aby było zdrowe i smaczne.
– Liczymy, że sytuację poprawi złożony ostatnio w sejmie projekt ustawy zakazujący sprzedaży tzw. żywności śmieciowej w szkołach - mówi Sławomir Chłoń, prezes ORGANIC Farma Zdrowia – Ale zanim projekt wejdzie w życie, apelujemy do rodziców: znajdźmy czas, aby przygotować dzieciom drugie śniadanie do szkoły! Tak, jak nasi rodzice przygotowywali je nam. Zamiast dawać dziecku 5 zł do wydania w sklepiku szkolnym, poświęćmy 15 minut i spakujmy mu własnej roboty posiłek. To szybko wyda owoce. Nie skazujmy naszych dzieci na szkolne sklepiki – nawołuje Chłoń
ORGANIC.
O czym pamiętać, przygotowując drugie śniadanie ucznia?
Uczeń musi jeść regularnie
Jednym z najczęściej popełnianych błędów w żywieniu dzieci i młodzież jest niewłaściwy rozkład i wielkość posiłków zjadanych w ciągu dnia. Zbyt długie przerwy między posiłkami powodują znaczny spadek glukozy we krwi, co wywołuje trudności z koncentracją podczas lekcji, obniżenie wydolności umysłowej i fizycznej, rozdrażnienie, a przez to niewłaściwe zachowanie.
Nie doprowadzajmy do chęci sięgnięcia po niezdrową przekąskę
Nauka to ciężka i wymagająca praca, a uczniowie często zaaferowani zajęciami szkolnymi (oraz życiem towarzyskim na przerwach) nie odczuwają głodu. Dzieci potrafią wytrzymać bez jedzenia wiele godzin, a nadrabiają to dopiero podczas nadmiernie kalorycznej kolacji. W ciągu dnia z kolei chętnie sięgają po niezdrowe przekąski charakteryzujące się dużą ilością cukru, skrobi, tłuszczów, soli i sztucznych dodatków.
Niech dieta rośnie z dzieckiem
Wiek szkolny obejmuje dwa ważne okresy: wczesny wiek szkolny oraz wzrost pokwitaniowy (powyżej 10. roku życia).
Okresy te wiążą się ze znacznymi różnicami w zapotrzebowaniu energetycznym. Zapotrzebowanie energetyczne 10-letnich chłopców jest wyższe o ok. 200 kcal niż dziewczynek w tym samym wieku. Gdy młodzież osiągnie wiek czternastu lat, ta różnica wynosi już 400 kcal na rzecz chłopaków, a w wieku osiemnastu lat młodzi mężczyźni potrzebują ok. 1000 kcal więcej niż płeć przeciwna z tego samego rocznika.
Zobacz również:
Dobrze jest mieć, zatem tego świadomość i przygotowując posiłki wziąć pod uwagę, że wszystkie składniki budulcowe: białko, wapń, witamina D, muszą być z wiekiem zwiększane.
Ulegnijmy magii magnezu
Bardzo istotnym składnikiem w okresie intensywnego wzrostu jest magnez – umożliwia właściwy metabolizm wapnia i witaminy C, jest konieczny do właściwego funkcjonowania nerwów i mięśni.
Magnez znany jako pierwiastek antystresowy poprawia nastrój, co ma kluczowe znaczenie w szkole… Obecnie czynniki środowiskowe, jak: rozwój motoryzacji, wysoki poziom ołowiu we wdychanym powietrzu szybko organizm magnezu pozbawiają.
Podobnie działa cukier. Wprawdzie glukoza jest podstawowym składnikiem pożywienia warunkującym prawidłową pracę mózgu, nie znaczy to jednak, że uczniowie powinni ją dostawać pod postacią słodyczy. Tę rolę doskonale pełnią też węglowodany złożone, z których mózg w sposób harmonijny i rozciągnięty w czasie uzyskuje potrzebną mu glukozę.
Gdzie znajdziemy magnez? W nasionach słonecznika, lnu, sezamu, w orzechach, kukurydzy, warzywach strączkowych, oraz tych o ciemnozielonej barwie.
Zanim drugie, musi być pierwsze
O niezwykłej wadze spożywania śniadań od lat głośno mówią naukowcy. Badania wykazały, że dzieci niejedzące śniadania mają znacznie gorsze wyniki w nauce. Co podać naszemu dziecku? Najlepiej: musli, płatki (owsiane, żytnie, jaglane), owsianka – z dodatkiem owoców sezonowych lub suszonych i posiekanych orzechów. Nawet obfite śniadanie wystarczy na 3 do 4 godzin. Później powinien nastąpić następny pełnowartościowy posiłek.
Strzeżmy się antyjedzenia
Substancje antyodżywcze to takie, które nie tylko nie odżywiają, ale jeszcze zabierają z organizmu potrzebne mu składniki. Do substancji antyodżywczych zaliczamy: cukier, sztuczne barwniki spożywcze, rafinowane tłuszcze, dodatki smakowe i zapachowe, środki ochrony roślin i sztuczne substancje konserwujące.
Drugie śniadanie ucznia powinno zawierać:
- pełnowartościowe białko: ser, jaja, ryby, pieczone mięso
- warzywa i owoce w różnych kolorach
- dobre źródła energii: pieczywo (najlepiej razowe), ryż brązowy, kasze
- dobre tłuszcze
- do picia: woda (średnio mineralizowana – 500-1500 mg/litr, niegazowana), jednodniowy sok marchwiowy, pitny jogurt lub kefir.
Poradnik opracowała Agnieszka Sienkiewicz - doradca żywieniowy i diet coach ORGANIC Farma Zdrowia, mama czwórki dzieci.
****
ORGANIC Farma Zdrowia (OFZ) to pierwsza i największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z produktami ekologicznymi. Firma działa od 2006 r., posiada 21 sklepów w 9 miastach Polski, obsługuje prawie 1 milion klientów rocznie i jest obecnie niepodważalnym liderem rynku.
Obecna oferta handlowa OFZ zawiera ok. 4,5 tys. artykułów (żywność, kosmetyki, środki czystości), w tym najlepsze krajowe i europejskie ekomarki. Ponad 200 produktów jest sprzedawanych pod markami własnymi. OFZ jest partnerem dla ponad 100 dostawców, z których połowa to firmy rodzinne. W skład grupy OFZ wchodzą delikatesy internetowe: www.ekosfera24.pl oferujące największy w Internecie asortyment produktów ekologicznych w kraju.
Więcej na: www.organicmarket.pl
Komentarze do: Rodzice! Przygotowujcie dzieciom drugie śniadanie!