Kobiety, które w młodym wieku wybierają dietę pełną świeżych warzyw i owoców będą zdrowsze po czterdziestce. Amerykańscy badacze dowiedli, że wysokie spożycie owoców i warzyw może zdecydowanie obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy w przyszłości.
Rewolucja w badaniach
Poprzednie badania wykazały, że osoby w średnim wieku, których dieta składa się z owoców i warzyw są mniej zagrożone atakiem serca lub wylewem, jednak dalej nie było jasne, czy jest związek między zdrową dieta w młodości a chorobami w wieku średnim. W najnowszych badaniach naukowcy odkryli, że osoby, które spożywają w młodości dużo owoców, warzyw i prowadzą zdrowy tryb życia są mniej zagrożone miażdżycą.
Zobacz również:
Młoda kobieto, jedz warzywa
Młode kobiety, które spożywają dużo warzyw i owoców w wieku 20 lat są o 40 proc. mniej skłonne do zachorowania na miażdżycę po 40. Prawdopodobieństwo, że ich płytki miażdżycy w tętnicach zwapnieją, jest zdecydowanie mniejsze. Nie przeprowadzono jeszcze dokładnych badań, które wykazałyby podobną zależność u mężczyzn.
Owoce i warzywa to samo zdrowie
Warzywa i owoce to czyste witaminy, minerały i antyoksydanty. Dzięki nim żyjemy dłużej, ryzyko zachorowania na raka jest mniejsze, nasz cholesterol jest niższy, a waga jest stała i niska.
Monika Kachniarz
Komentarze do: Zdrowa dieta w młodości owocuje na przyszłość